11.2 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

(NAPOVED) Premier Janša na proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku

Piše: C. R.

Predsednik vlade Janez Janša se bo danes ob 20.uri udeležil podelitve Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada ter proslave ob slovenskem kulturnem prazniku.

Prešernova nagrada se podeli ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je s svojimi vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico. Nagrada Prešernovega sklada pa ustvarjalki oziroma ustvarjalcu za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo nagrad in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice. Prešernovo nagrado za življenjsko delo v letu 2022 prejmeta klasični filolog in prevajalec dr. Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent dr. Mirko Cuderman.

Nagrado Prešernovega sklada leta 2022 pa bodo prejeli pesnica in pisateljica Anja Štefan za literarno ustvarjalnost v zadnjih treh letih, posebej za zbirko pravljic Tristo zajcev, za pesniško zbirko Imam zelene čeveljčke in avtorsko pravljico Zajčkova hišica, dramska igralka Jette Ostan Vejrup za več premiernih vlog v zadnjih treh letih, skladatelj Damijan Močnik za ustvarjalni opus vokalne ter vokalno-instrumentalne glasbe v zadnjih treh letih, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt za vlogo Amelie v Verdijevem Simonu Boccanegri in vlogo Marguerite v Gounodovem Faustu, slikar Dušan Kirbiš za razstavo O izvoru podob v Galeriji mesta Ptuj, režiserka ter avtorica animiranih filmov Špela Čadež za režijo animiranega filma Steakhouse.

Letošnja državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku se izrisuje z naslovom “Up sreče v prsih hrani”, Prešernovim verzom iz Krsta pri Savici, ki je osrednja točka kulturnega programa prireditve. Skozi filmsko, plesno in igralsko interpretacijo se ustvarjalci sprašujejo o času preizkušnje, ki v vseh obdobjih zavezuje človeka k razumevanju predvsem njega samega, njegove borbe in rasti. Osrednja lika Črtomirja in Bogomilo igrata mlada igralca Mak Tepšić in Lea Cok. Priredba in režija je delo Katje Pegan, predstava pa je nastajala v času lanskoletnega zaprtja zaradi epidemije koronavirusa in je produkcija Gledališča Koper. Televizijski prenos bo režiral Goran Stojisavljević, Zdravljico pa tokrat interpretira igralski par Patrizia Jurinčič Finžgar in Vladimir Jurc. Skozi filmski zapis avtorjev Deana Grgurice in Mateja Sukiča bomo predstavili in počastili prejemnike nagrad Prešernovega sklada ter Prešernova nagrajenca za leto 2022.

Predsednik vlade Janez Janša se bo pred  proslavo srečal z letošnjimi in lanskoletnimi nagrajenci Prešernovih nagrad ter nagrad Prešernovega sklada. Srečanje bo potekalo v Mali galeriji Cankarjevega doma, kjer bosta zbrane pozdravila minister za kulturo, dr. Vasko Simoniti in predsednik UO Prešernovega sklada, dr. Jožef Muhovič.

Slovesnost s podelitvijo nagrad bo mogoče spremljati tudi v neposrednem prenosu ob 20. uri na Prvem programu TV Slovenija in Prvem programu Radia Slovenija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine