32.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Napoved kulturnih prireditev za zadnji julijski teden

Predzadnji julijski teden prinaša žanrsko raznovrstno izbiro kulturnega dogajanja. Teden bo začel prvi izvirni slovenski muzikal Cvetje v jeseni, ki je od premiere doživel že več kot 150 ponovitev. Sledila bosta koncertna večera v brezčasni Viteški dvorani Križank: 25. julija se na prizorišče Ljubljana Festivala vrača klarinetist Goran Bojčevski z novim projektom Classical meets Balkan Nuevo. Naslednji večer pa bo na sporedu trio priznanih solistov, ki se bodo predstavili s komornim programom del skladatelja Johannesa Brahmsa. Konec tedna bo sklenil veliki gala koncert opernih zvezd iz Sankt Peterburga. Solisti, Simfonični orkester Mitteleuropa in Koncertni zbor iz Sankt Peterburga bodo navdušili poslušalce v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Prvi izvirni slovenski muzikal Cvetje v jeseni je bil premierno izveden leta 2014 po motivih istoimenske povesti Ivana Tavčarja. Zgodba, ki je nastala med prvo svetovno vojno, je bila leta 1917 objavljena v osrednji slovenski literarni reviji Ljubljanski zvon. Bolj kot knjige se verjetno spominjamo prizorov iz filma, ki ga je na podlagi izvirne zgodbe leta 1973 posnel režiser Matjaž Klopčič. Osrednji osebi povesti sta zaživeli v interpretaciji priznanih igralcev Milene Zupančič in Poldeta Bibiča. Scenarij muzikala prav tako zvesto sledi izvirniku, čeprav se v besedilo igrivo vpletajo tudi elementi, ki odsevajo današnji čas. Zgodba postavlja v ospredje nasprotje med meščanskim in kmečkim življenjem. Cvetje v jeseni simbolizira iskreno ljubezen ljubljanskega odvetnika Janeza do kmečkega dekleta Mete, a zaradi njene nenadne smrti ne obrodi sadu, kakor ga ne rodi jesenski cvet. Glasovi znanih slovenskih pevcev, ki smo jih sicer vajeni v povsem drugačnih vlogah, nikogar ne bodo pustili ravnodušnega. Muzikal je od svoje premiere doživel že več kot 150 ponovitev, a k ogledu še vedno nagovori nove gledalce in navdušuje tiste, ki si ga znova in znova ogledajo.
(23. julij ob 21.00, Kongresni trg)

Goran Bojčevski je magisterij iz klarineta končal na slovitem salzburškem Mozarteumu v razredu prof. Aloisa Brandhoferja z oceno summa cum laude. V njegovem življenjepisu zasledimo tako nastope na vseh pomembnejših evropskih odrih kot tudi izjemne uspehe njegovih del, ki jih izvajajo med drugim na Mozarteumu – piše tako za njihov kurikulum kot za Bläserphilharmonie Salzburg. Njegov najnovejši balet Derviš in smrt, v produkciji NHK Split, je prejel nominacijo za najboljšo izvirno glasbo na Hrvaškem. Klarinetist in skladatelj se vrača na Ljubljana Festival z novim projektom, imenovanim Classical meets Balkan Nuevo. O njem pravi, da je poseben most med tem, kar je, in tem, kar se je doslej naučil. Povezuje njegove makedonske korenine s pravili stroge klasike, ki se jih je priučil v letih šolanja, kar je značilno tudi za njegov glasbeni slog, imenovan balkan nuevo. Povedano drugače, projekt postavlja v ospredje predvsem klasično avtorsko glasbo, obarvano z »etno« ritmi, ki segajo od valčka pa vse do kompleksnih 20/8 ritmov. Na programu bomo lahko slišali tudi avtorski klezmer ter predelavo makedonske ljudske pesmi Zajdi, zajdi.
(25. julij ob 20.00, Viteška dvorana, Križanke)

V sklopu komornih koncertov v Križevniški cerkvi bodo s komornim programom del skladatelja Johannesa Brahmsa nastopili priznani solisti. Violončelist Claude Hauri, rojen leta 1976, od diplome nastopa kot glavni violončelist v Youth World Ochestra ter v italijanskih ansamblih Nuovo Contrappunto in Algoritmo. Igra na čudovit primerek violončela Gian Battista Zanoli iz leta 1740. Corrado Greco je osvojil prva mesta na nekaterih pomembnih domačih in mednarodnih klavirskih tekmovanjih in zastopal Italijo na 4. mednarodnem tekmovanju za klavir v Palm Beachu (ZDA), ki je namenjeno izključno najboljšim pianistom. Poleg uspešne glasbene kariere je Corrado vključen v izobraževalne in multimedijske dejavnosti, med drugim sodeluje pri urejanju in produkciji inovativne klavirske antologije za Warner Bros Italia. Belgijski klarinetist in pedagog Eddy Vanoosthuyse ne sodeluje samo s slovitimi skladatelji, kot so Olivier Messiaen, Hans Zimmer, Alfred Reed, Nicola Piovani idr., temveč tudi z velikimi mladimi talenti, kot sta Oscar Navarro in Bart Picqueur. Je prejemnik številnih pomembnih nagrad, ki so zaznamovale njegovo ustvarjanje. Kot pedagog gostuje tudi na priznanih svetovnih univerzah ter se v vlogi sodnika udeležuje pomembnih državnih in mednarodnih tekmovanj v Evropi, Ameriki in Aziji.
(26. julij ob 20.00, Viteška dvorana, Križanke)

Operne zvezde iz Sankt Peterburga, kulturne prestolnice Rusije, bodo nastopile na Ljubljana Festivalu v sklopu kulturnega programa Dnevi Sankt Peterburga v Sloveniji ter Spominskih slovesnosti pri Ruski kapelici, saj se bo mesto Sankt Peterburg udeležilo slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne. V Cankarjevem domu bodo tako zazvenele najlepše melodije Gounoda, Bizeta, Čajkovskega, Verdija, Straussa, Puccinija in Offenbacha. V solističnih vlogah se bodo predstavili operni prvaki Marijinega gledališča: sopranistka Oksana Šilova, mezzosopranistka Ekaterina Sergejeva, baritonist Roman Burdenko in tenorist Sergej Skorohodov. Soliste bosta spremljala Simfonični orkester Mitteleuropa pod taktirko priznanega evropskega dirigenta Petra Feranca in Koncertni zbor iz Sankt Peterburga, ki danes velja za enega od glasbenih simbolov severne prestolnice Rusije. Dogodek je organiziran v sodelovanju z vlado in odborom za kulturo Sankt Peterburga ter Društvom Slovenija Rusija. Koncert Operne zvezde iz Sankt Peterburga je darilo mesta Sankt Peterburg Sloveniji, dan po nastopu v Cankarjevem domu pa ga bodo ponovili pri Ruski kapelici.

Zadnje novice

Sorodne vsebine