9 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Nadškof in predsednik SŠK Stanislav Zore: Katoličani imajo pravico do svobode izražanja!

Sodni postopek proti generalnemu tajniku Slovenske škofovske konference dr. Tadeju Strehovcu, ki se je začel pred Okrožnim sodiščem, je poskus discipliniranja in posledično samocenzure vseh, ki mislijo in živijo drugačne vrednote, kot jih zagovarjajo tako imenovana družbeno civilna gibanja, ki zagovarjajo splav.

 

Msgr. Stanislav Zore OFM Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference: »Pri tem gre za poskus omejevanja svobode slovenskih katoličanov, da v javnosti ne bi govorili o vrednotah in vsebinah našega verskega in moralnega nauka.

Upam, da bodo slovenski katoličani in drugi kristjani ob teh poskusih prišli do spoznanja, da gre za preganjanje vere in s tem za protiustavno delovanje, saj ustava v 41. členu zagotavlja svobodo izpovedovanja vere in drugih opredelitev v zasebnem in javnem življenju.

 Prepričan sem, da bodo kristjani tudi preko tega sodnega postopka in njegove odmevnosti v javnosti spoznali, da se je za pravice, ki nam jih zagotavlja naša ustava in ki so v demokratičnem svetu same po sebi razumljive, potrebno tudi javno izpostaviti in jih zahtevati.

Ob tem pričakujem, da bo tudi ta poskus vodil do večje demokratizacije našega družbenega prostora in do jasnejšega razumevanja ter sprejemanja verske svobode in izražanja vere tudi v javnosti.

Generalni tajnik SŠK uživa popolno zaupanje škofov in tudi sam ga podpiram v njegovih prizadevanjih za spoštovanje življenja, verske svobode in človekovih pravic.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine