4.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Na Žalah danes osrednja slovesnost ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne

Pri kostnici žrtev prve svetovne vojne na ljubljanskem pokopališču Žale bo danes opoldne potekala osrednja slovenska slovesnost ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne. Osrednji govornik bo predsednik republike Borut Pahor, slovesnost pa bo spremljal tudi kulturni program, so sporočili iz predsednikovega urada.

Zbrane na slovesnosti bo nagovorila tudi podpredsednica Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic prve svetovne vojne in predstojnica Zgodovinskega inštituta Milka Kosa Petra Svoljšak. Članica Evropskega mladinskega simfoničnega orkestra Lena Kurat pa bo prebrala Zavezo za mir, ki jo je avgusta letos v Kobaridu podpisalo 11 mladih iz 11 držav v okviru glasbenega projekta Bobni miru.

Iz predsednikovega urada so tudi sporočili, da se bo Pahor na povabilo francoskega kolega Emmanuela Macrona v nedeljo v Parizu udeležil svetovne slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne.

Sicer je bila pri kostnici žrtev prve svetovne vojne na ljubljanskih Žalah 9. septembra 2014 državna komemoracija ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne, ki je pomenila uvod v slovensko zaznamovanje 100-letnic prve svetovne vojne.

Prva svetovna vojna je Slovence, ki so bili vanjo vključeni predvsem kot državljani Avstro-Ogrske, prizadela kot posameznike in kot narod. Množično so umirali zlasti na frontah, kjer naj bi jih padlo 36.000.

Slovenci so v prvi svetovni vojni, na srečo v bistveno manjšem številu, umirali tudi v zaledju, izgnanstvu in internaciji. Civiliste so najbolj prizadele vojaške operacije v neposrednem zaledju frontnih črt, slovensko prebivalstvo najbolj v zaledju soške fronte.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine