7.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Na svetovni čebelarski konferenci tudi o izzivih v čebelarstvu

Čebelarji z vsega sveta so se pred svetovnim dnevom čebel, 20. majem, danes v Žirovnici zbrali na konferenci, na kateri je v ospredju pomen čebel in izzivi v čebelarstvu. Potem ko je Slovenija uspela s pobudo za razglasitev svetovnega dneva, zdaj že tečejo aktivnosti za razglasitev čebel za ogrožene na ravni EU.

Slovenija je z razglasitvijo svetovnega dneva na simbolni ravni dokazala, da so čebele in ostali opraševalci ogroženi in da jim je treba pomagati, je pojasnil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan in dodal: “Dosegli smo pomembno zmago. Zdaj gremo naprej.”

Naslednji korak je namreč razglasitev čebel za ogrožene na ravni EU. Slovenija je pri tem dobila podporo Nemčije, državi bosta skupaj vložili predlog za obravnavo te točke na zasedanju Sveta EU za kmetijstvo prihodnji mesec v Luksemburgu.

“Projekt, ki bi lahko trajal nekaj let, je v četrtek s podporo Nemčije dobil pospešek,” je dejal minister, ki pri tem računa tudi na podporo Evropske komisije. Prva priložnost za iskanje podpore bo v soboto na mednarodni ministrski konferenci ob svetovnem dnevu, ki se je bo udeležil tudi evropski komisar za okolje, ribištvo in pomorske zadeve Karmenu Vella.

Za Židana je nesprejemljivo, da je trenutno 815 milijonov ljudi na svetu lačnih. “Sam razumem borbo za to, da bodo čebele in ostali opraševalci bolj zaščiteni, da bodo živeli in preživeli, zlasti kot borbo, kako pomagati lačnim,” je izpostavil.

Ob tem je postregel z resnično anekdoto neke trgovske verige, ki se je v eni svoji trgovini odločila, da s polic umakne vso hrano, ki za to, da postane hrane, potrebuje delo čebel in drugih opraševalcev. “In police so bile v resnici prazne. Na tak način so želeli pokazati, da ljudje brez opraševalcev ne moremo obstati,” je dodal minister.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije in idejni oče svetovnega dneva čebel Boštjan Noč je ocenil, da pot do razglasitve svetovnega dneva ni bila lahka, ampak je bila pot, polna izzivov in dogovarjanja, na srečo pa ne pregovarjanja. “Svet se vsak dan bolj zaveda, da je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja,” je poudaril.

Po Nočevem mnenju sicer praznovanja čebel ne bodo rešila, ampak jih bodo rešila konkretna dejanja, med drugim zaščita čebel. Zato je vesel, da pobuda za razglasitev čebel prehaja v dejanja. Pri tem se je zahvalil ministru in njegovi ekipi za podporo; slovenski čebelarji so po njegovem mnenju lahko ponosi na delo, ki ga opravljajo, in da živijo v državi, ki jih podpira. “Naj medi,” je udeležencem zaželel Noč.

Predsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondie Philip McCabe je izrazil veselje, da prvi svetovni dan čebel obeležuje v Sloveniji. “To je vaša ideja, vi ste jo izpolnili in v Apimondii smo nad svetovnim dnevom čebel navdušeni,” je dejal. Kamorkoli gre in ga vprašajo, katera država je v čebelarstvu najboljša, pove, da je njegovo srce na Irskem, glava pa v Sloveniji. Pohvalil je tudi slovenski tradicionalni zajtrk, s katerim se poudarja pomen medu, ki bi se po njegovi oceni moral razširiti preko meja.

Tudi McCabe je izpostavil pomen dela čebel, opraševanja, za človeštvo. To je izredno pomembno, in tu je še precej izzivov. Priložnosti za čebelarstvo vidi tudi na področju apiterapije, priznati jo mora tudi zdravniški sektor, saj je po njegovem prepričanju med zdravilo.

Na današnjem srečanju se bo več kot 150 udeležencev dotaknilo tudi področij čebelarske prakse, nadzora in obvladovanja bolezni in raziskav, vpliva podnebnih sprememb na čebele in apiturizma, pa tudi čebeljih pridelkov. Vse to so po njegovi oceni izzivi pred čebelarstvom.

Čebelarstvo se po njegovih pojasnilih sooča z veliko težavami, čebele in tudi drugi opraševalci izginjajo. “Razsežnost problema je mnogo širša,” je dejal in poudaril, da čebelarstvo dobiva nove razsežnosti v politiki.

Župan Žirovnice Leopold Pogačar je bil ponosen, da se svetovni dan čebel obeležuje v rojstnem kraju pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše (1734-1773), katerega rojstni dan je bil izbran za svetovni dan. Župan je prepričan, da sta stroka in politika s svetovnim dnevom storila prvi korak, da je svet spoznal pomembnost čebel, vesel pa je, da se bo z drugim korakom – zaščito čebel – dal ustrezen pomen tej mali živalci.

Židan je pojasnil še, da danes poteka dopisna seja sveta za čebelarstvo, ki naj bi sprejel dva pomembna dokumenta: program ogroženosti medonosnih čebel in ostalih opraševalcev (ta bo omogočil komuniciranje na različnih ravneh svetovne javnosti o konkretnih ukrepih) ter program razvoja odličnosti v čebelarstvu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine