1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Na Svetih Višarjah že 33. Romanje treh Slovenij

Piše: C. R.

Na Svetih Višarjah pri Trbižu se bodo danes že 33. leto zapored srečali Slovenci treh Slovenij: matične, zamejske in izseljenske. Osrednjega slovenskega romanja na stičišču slovenskega, romanskega in germanskega sveta se bo udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.

Srečanje se je začelo ob 10.30, ko bo zgodovinar Aleš Maver imel predavanje z naslovom Čas prostosti: V čem se je leto 1991 razlikovalo od naših dni? Opoldne bo sledila slovesna maša, ki jo bo skupaj z izseljenskimi duhovniki vodil beograjski nadškof metropolit Stanislav Hočevar. Srečanje, ki ga organizirata Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi, bodo sklenili za cerkvijo s krajšim kulturnim programom.

Svete Višarje so romarski kraj vseh narodov, ki živijo v Furlaniji-Julijski krajini, Sloveniji in na avstrijskem Koroškem, so pa tudi izjemno priljubljena turistična točka in smučišče. Na tradicionalnem romanju se ob lepem vremenu vsako leto zbere več sto vernikov.

Lani je bilo zaradi pandemije srečanje nekoliko spremenjeno in je v celoti potekalo na prostem, manj ljudi pa se je zbralo tudi zaradi slabega vremena. Lani so več pozornosti namenili 100. obletnici plebiscita na avstrijskem Koroškem, poroča STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine