9.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Na spletu: Zvočna kopel z madžarskimi melodijami

Piše: Jože Jan

Lisztov inštitut – Madžarski kulturni center Ljubljana prireja spletni koncert Márie Keck, v torek, 25. januarja ob 17.30 uri.

»Ljubim sonce, ljubim mesec, a najbolj ljubil svetlo zvezdo« in druge madžarske ljudske pesmi bodo zazvenele na Zvočni kopeli v predelavi Márie Keck. Starodavne melodije iz zakladnice madžarskih ljudskih napevov se poslušalca dotaknejo na različnih ravneh.

Zvočna kopel bo ob zvokih različnih inštrumentov – pojočih skled, dežnih palic, bobnov in zvoncev – priklicala stanje globoke sprostitve, ki pomaga umiriti um ter doseči raven umirjene tišine.

Na tem dogodku Mária Keck v ospredje postavlja madžarske ljudske pesmi.

Mária KEck se je rodila v madžarski družini in so jo od nekdaj zanimale različne oblike umetnosti. Danes se ukvarja z risanjem, pisanjem, plesom, petjem, igranjem inštrumentov in skladanjem pesmi. Madžarske ljudske in ciganske plese se je začela učiti v začetku najstniških let, kmalu tudi flamenko. Po srednji šoli je bila sprejeta na Madžarsko plesno akademijo in končala študij sodobne koreografije. Devet let je živela v Španiji in tam razvijala svojo umetniško kariero.

Kot plesalka večinoma izvaja flamenko in različne ciganske plese v madžarskem, španskem, romunskem in turškem slogu. Kot pevka in skladateljica ima več projektov, v nekaterih samo poje, v drugih poje in pleše.

 

Zvočna kopel bo dosegljiva na Facebook profilu Madžarskega kulturnega centra: https://www.facebook.com/LisztLjubljana

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine