13.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Na severu Švice so odkrili zgodnje skice za Malega princa

Na severu Švice so odkrili zgodnje skice za Malega princa, svetovno znano knjigo francoskega avtorja in pilota Antoinea de Saint-Exuperyja. Skice so v dobrem stanju našli v mapi z drugimi deli v zgradbi v Winterthuru, je poročanje lokalnih medijev povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Skice je leta 1986 na dražbi v kraju Bevaix kupil zbiratelj in nepremičninski mogotec Bruno Stefanini, ki je umrl lani, je pojasnila kuratorka Fundacije za kulturo v Winterthuru Elisabeth Grossmann. Eden največjih švicarskih zbirateljev je zbral več 10.000 del in v Winterthuru ustanovil fundacijo za upravljanje teh umetniških del.

Najdene skice vključujejo podobo Malega princa, ko se pogovarja z lisico, pijanca, ki sedi na svojem planetu, in kultno podobo boe, ki je pravkar pojedla slona. Muzej v Winterthuru bo zdaj po besedah kuratorke o odkritju obvestil knjižnico in muzejem Morgan v New Yorku, ki hranijo izvirne podobe.

Novelo oziroma zbirko zgodb za otroke Mali princ, ki opisuje medzvezdno potovanje istoimenskega junaka, so prevedli v 270 jezikov in prodali 145 milijonov izvodov po vsem svetu. Saint-Exupery jo je napisal leta 1942 med eksilom v ZDA, kamor je pobegnil po napadu Nemčije na Francijo. Prvič so jo objavili leta 1943.

Avtor je živel tudi v Švici, in sicer od leta 1915 do 1917, kjer je obiskoval šolo v kantonu Fribourg. Skrivnostno je izginil nad Sredozemljem 31. julija 1944, kmalu po vzletu v vojni misiji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine