17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Na Opčinah se danes končuje 53. Draga

V parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu se danes zaključujejo 53. študijski dnevi Draga 2018, ki jih prireja Društvo slovenskih izobražencev in na katerih so ob štirih predavanjih obeležili tudi 70-letnico Slovenske prosvete. Podelili bodo sedmo Peterlinovo nagrado, ki bo tokrat šla v roke evropskega poslanca Lojzeta Peterleta.

Organizatorji so navdih za letošnje teme našli pri stoletnici smrti Ivana Cankarja in njegovi veri, da bo edino kultura reševala obstoj in civilizacijski razmah slovenskega naroda.

Tako so bile vse teme Drage 2018 v duhu Cankarjeve prepričane pripadnosti idejam pluralizma, svetovljanskega doživljanja meje, socialne pravičnosti in politične strpnosti.

Prvo predavanje z naslovom Pluralizem po slovensko je imela zamejska novinarka in javna delavka Erika Jazbar. Včeraj pa je pesnik, pisatelj, urednik in pobudnik številnih kulturnih dogodkov Aleš Šteger govoril na temo Misliti meje, zvečer pa so z akademijo obeležili 70-letnico Slovenske prosvete, krovne kulturne organizacije katoliške komponente Slovencev na Tržaškem.

Draga 2018 se bo zaključila danes z dvema predavanjema, pravkar bivši dolgoletni generalni tajnik slovenske Karitas Imre Jerebic in evropski poslanec Nove Slovenije Lojze Peterle govorita o tem, kako reševati socialne probleme v Sloveniji, popoldne pa bo študijske dneve sklenilo predavanje novinarja Bernarda Nežmaha o novi slovenski politiki.

Prav tako bodo danes organizatorji Drage že sedmič podelili Peterlinovo nagrado, ki jo bo letos prejel evropski poslanec in predsednik prve slovenske demokratične vlade, ki je leta 1991 izpeljala tudi projekt osamosvojitve, Lojze Peterle.

Pred tem so se udeleženci študijskih dni zbrali pri tradicionalni maši, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Zadnje novice

Sorodne vsebine