13.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Na novoletnem koncertu Dunajskih filharmonikov letos tudi 14 skladb, ki bodo odigrane prvič

Piše: C. R., STA

Prvi dan novega leta tradicionalno zaznamuje novoletni koncert Dunajskih filharmonikov, ki bodo tokrat nastopili pod taktirko avstrijskega dirigenta Franza Welser-Mösta. Na programu je 15 skladb, 14 od teh Dunajski filharmoniki doslej še nikoli niso zaigrali na novoletnem koncertu. V ospredju bodo skladbe Josefa in Eduarda Straussa.

Josef in Eduard Strauss sta brata skladatelja slavnega valčka Na lepi modri Donavi Johanna Straussa mlajšega. Josefa je kot bolj nadarjenega označil že njegov slavnejši brat Johann, je povedal dirigent Welser-Möst, ki bo po letih 2011 in 2013 tretjič dirigiral novoletni koncert Dunajskih filharmonikov. Kot je še razkril, je eden njegovih najljubših valčkov Biseri ljubezni Josefa Straussa. Ta je bil prvič izveden leta 1857 in je bil skladateljeva glasbena ljubezenska izpoved zaročenki.

Prenos novoletnega koncerta 1. januarja se bo začel ob 11.15 in ga bodo predvajali v skoraj 100 državah sveta. Koncert in njegov prenos naj bi tudi letos v svet ponovno ponesla močno glasbeno sporočilo miru, je povedal intendant avstrijske radiotelevizije (ORF) Roland Weissmann.

Prenos iz Zlate dvorane dunajskega Musikvereina si bo mogoče ogledati na prvem programu RTV Slovenija in poslušati na radijskem programu Ars.

Člana Dunajskih filharmonikov sta iz Slovenije violinistka Petra Kovačič in kontrabasist Iztok Hrastnik. Hrastnik je bil leta 2014 prvi slovenski glasbenik, ki se je pridružil Dunajskim filharmonikom.

Petra Kovačič se je Dunajski filharmoniji pridružila leta 2019, pred tem je tri leta igrala v orkestru Dunajske državne opere. O letošnjem programu novoletnega koncerta je za STA povedala, da je vsekakor izziv za orkester, ki hkrati prinaša dodatno motivacijo za koncentracijo in učinkovito delo na vajah. Sama je sicer morala zaradi zdravstvenih razlogov odpovedati sodelovanje pri tem projektu.

Koncerta se bo na povabilo predsednika avstrijskega parlamenta Wolfganga Sobotke udeležila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Novost letošnjega koncerta bo tudi, da se bo prvič občinstvu in poslušalstvu po svetu predstavil Zbor dunajskih deklet, ustanovljen leta 2004. Kot prizorišči baletnih točk se bosta prvič predstavila grad Laxenburg in opatija Melk.

Film med prvim in drugim koncertnim delom ima tokrat naslov 150 let svetovne razstave na Dunaju in bo potovanje v preteklost, v zgodovinsko leto 1873, ko je mesto na območju Pratra gostilo največjo svetovno razstavo tistega časa. Dunaj se je takrat iz cesarskega rezidenčnega mesta spremenil v kozmopolitansko metropolo.

Film se bo začel v stavbi dunajskega Musikvereina. Prvič bo v njem nastopil sam dirigent novoletnega koncerta. Sledilo bo zgodovinsko popotovanje na čarobne lokacije takratne svetovne razstave, ki še vedno obstajajo, ali so jih oživili s pomočjo animacij in grafičnih učinkov. Scenarij in režija filma sta delo dunajske režiserke Barbare Weissenbeck ob podpori Nicholasa Pöschla.

Pod koreografijo baletnih točk, ki dopolnjujejo koncert, se tretjič podpisuje britanski koreograf Ashley Page, kostumi pa so, tako kot nazadnje leta 2020, delo londonske oblikovalke Emme Ryott. Režiser vnaprej posnetih prizorov je Michael Beyer, ki bo kot režiser tudi na čelu televizijske ekipe s 15 kamerami pri neposrednem prenosu koncerta.

Na nedavni novinarski konferenci na Dunaju pred koncertom so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi ocenili, da so obeti, da bi novoletni koncert Dunajskih filharmonikov vodila dirigentka lahko zgolj srednjeročni.

Orkester na eni strani in kandidati za dirigentsko mesto na drugi strani morajo najprej imeti približno deset let medsebojnih izkušenj, je menil vodja orkestra Daniel Froschauer. Orkester je na primer pred kratim že sodeloval z Nemko Joano Mallwitz v okviru Salzburškega festivala.

Ob tem so na Dunaju poudarili, da ne gre za politično, temveč umetniško vprašanje. “Biti na odru na novoletnem koncertu je verjetno najtežja naloga za vodjo orkestra,” je ocenil letošnji dirigent Franz Welser-Möst. “Pozornost javnosti in norija, ki sta prisotni, sta nevarni” je dodal.

Prvi koncert Dunajskih filharmonikov pod taktirko Clemensa Kraussa je bil leta 1939, a ga takrat niso pripravili na prvi dan novega leta, pač pa na silvestrovo, je objavljeno na spletni strani Dunajskih filharmonikov.

Program novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov je dostopen na povezavi sta.si/q4llme.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine