9.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Na Ljubljana festivalu nocoj čas za legendarno Verdijevo Traviato

Ljubljana festival bo danes in v četrtek s Traviato torinskega gledališča Teatro Regio v Cankarjevem domu doživel enega svojih vrhuncev. Poleg scenografije z velikim ogledalom bo predstava izstopala tudi z nastopom dveh sopranistk v glavni vlogi, v sredo bo nastopila Marija Mudrjak, v četrtek pa Irina Dubrovskaja. Tenorist bo Giulio Pelligra.

 

 

Libreto opere Traviata je nastal na podlagi romana Dama s kamelijami Alexandra Dumasa. Besedilo je uglasbil Giuseppe Verdi. Zgodba pripoveduje o notranji stiski pariške kurtizane Violette, v katero se zaljubi mladi plemič Alfredo. Ljubezenska zgodba kaže tudi na razklanost med družbeno sprejemljivim in narekom srca ter aktualizira nemoč preseganja socialnih razlik.

Režiser predstave Henning Brockhaus pravi, da se njihova predstava osredotoča na simbolno raven in zato brez težav preživi duha časa. Dirigent je Donato Renzetti.

Kljub temu, da je bila leta 1853 krstna uprizoritev v beneškem Teatru Fenice izžvižgana, je svoj uspeh opera doživela leto kasneje v manjšem gledališču San Benedetto in svojo pot nadaljevala kot ena izmed najbolj priljubljenih oper na svetu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine