3.7 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Na jubilejni 60. Jazz festival Ljubljana prihaja John Zorn

Čeprav je do jubilejne, 60. izdaje Jazz festivala Ljubljana še dobrega pol leta, njegovi organizatorji že napovedujejo dva večera v družbi avantgardnega saksofonista, skladatelja, založnika in producenta Johna Zorna. V sklopu festivala bo Zorn 18. junija predstavil projekt The Hermetic Organ, dan kasneje pa še maraton Bagatelles.

V Cankarjevem domu (CD) so o projektu The Hermetic Organ zapisali, da v njem glasbo osupljive lepote prežarja duhovno razpoloženje, ki ga lahko ustvarijo samo velike orgle, popolne prevodnice Zornovega dramatičnega občutka za barvo in kontraste. “Zaslišimo delovanje skladateljevega uma v vseh njegovih bizarnih pojavitvah – velike bloke zvoka, akordov, skupkov, kontrapunkta, borduna, ostinata, liričnih melodij in še in še – pogosto vseh naenkrat,” napovedujejo.

Zorn, ki mu je bilo mogoče v Ljubljani prisluhniti tudi ob 50. obletnici festivala, bo tokrat predstavil še zbirko Bagatelles, za katero je med marcem in majem 2015 napisal 300 novih skladb. Posebni maratonski koncert predstavlja 14 različnih sestavov s poustvaritvami več kot 50 skladb iz Zornove obsežne nove pesmarice.

“Navdušujoči mikrokozmos Zornove ustvarjalnosti Maraton Bagatelles vključuje ključne člane Zornovega osebnega kroga kot tudi vznemirljive mlade umetnike iz sveta rocka, jazza in klasične glasbe. Štiri ure neprestane kreativnosti z nekaterimi najbolj iskrivimi glasbeniki utripajoče neyworške scene,” so zapisali v CD. Med glasbeniki bodo na oder stopili Marc Ribot, Kris Davis, Peter Evans, John Medeski, Mark Feldman in številni drugi.

Jazz festival Ljubljana bo sicer v jubilejni 60. izdaji ponudil več kot 30 koncertov na petih različnih prizoriščih, pa tudi filme, predavanje in razstavi. Tako kot letos bodo organizatorji pripravili celodnevni program na dveh odrih v parku pred Cankarjevim domom, ki bo še naprej odprt prostor za številne slovenske in tuje izvajalce več generacij.

Že 17. junija, na predvečer odprtja festivala, bodo koncerti tudi v Klubu Gromka. Večerni program se bo iz parka in Gallusove dvorane selil tudi v Klub CD, veliki finale festivala pa bo v ljubljanskih Križankah v koprodukciji Cankarjevega doma in Kina Šiške, še napovedujejo v CD.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine