3.6 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Na Gradišču šestič zapele motorne žage

Društvo kiparjev z motorno žago je od petka, 8. junija, do nedelje, 10. junija, na izletniški točki na Gradišču nad Šentvidom in Stično organiziralo že 6. festival kiparjev z motorno žago. Obiskovalci so si lahko ogledali bogato razstavo lesenih skulptur in motornih žag zbiralca Jožeta Skoka ter bili priča šestem državnemu prvenstvu v hitrostnem kiparjenju z motorno žago in letošnji novosti tekmovanju v metu »motorke«.

Vrhunec tridnevnega dogajanja je bilo vsekakor sobotno državno prvenstvo v hitrostnem tekmovanju (“speed carvingu”), katerega je odprl župan Dušan Strnad. Slednji je še posebej izrazil zadovoljstvo, da se je prav na tej priljubljeni turistični točki v Občini Ivančna Gorica začelo to edinstveno tekmovanje v Sloveniji. Na hitrostnem kiparjenju z motorno žago, v katerem kipar v eni uri iz hloda lesa izdela pravo mojstrovino, je letos tekmovalo 12 tekmovalcev. Slednje je pod budnim očesom spremljala tričlanska komisija, v sestavi Bojana Štineta, Ljubomirja Zidarja in Slavka Pajntarja, ki je odločila, kdo je kiparil najbolje. Letošnji državni prvak je postal Tadej Brgles iz Ljubnega ob Savinji, ki je ustvaril kip zlate ribice. Drugo mesto je s kipom štorklje s »culo« zasedel Jernej Verbuč iz Šmihela nad Mozirjem, tretje pa lanskoletni prvak Gregor Tršar iz Logatca s kipom morskega psa in človeške roke.

Tudi letos sta tekmovala dva »Šentvidčana«, in sicer Dejan Kastelic, ki je hlod lesa spremenil v diatonično harmoniko, ter predsednik društva kiparjev Vlado Cencel, ki je izdelal kip Ivana Cankarja. Po uspešno zaključenem 6. festivalu kiparjev z motorno žago je za spletno stran občine povedal: »Letos se je na hitrostno kiparjenje prijavilo 12 kiparjev od 14, kateri so ustvarili prekrasne skulpture. Vsako leto nas presenetijo nove ideje, zamisli samih enournih izdelkov z motorno žago. Še posebej nas pohvalijo tisti, ki si to prvič v živo ogledajo. Seveda tudi tisti, ki nas spremljajo že od samega začetka in vidijo izreden napredek posameznika ter z veseljem ‘podebatirajo’ z nami«. Ob zaključku se predsednik kiparjev z motorno žago še enkrat zahvaljuje vsem podpornikom, tako finančnim kot moralnim. »V prvi vrsti pa velika hvala ‘naši’ Občini Ivančna Gorica, saj nas podpira že od samega začetka društva. Se že veselimo naslednjega 7. festivala in že kujemo nove ideje in podvige«, še dodaja Cencel.

Več si preberite v priloženem sporočilu za javnost in na spletni strani občine

Gašper Stopar

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine