10 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Na filmskem festivalu v Zagrebu slovenska filma v spremljevalnih programih

Na letošnjem filmskem festivalu v Zagrebu (ZFF) je v osrednjem tekmovalnem programu napovedanih 11 celovečercev, festivalske nagrade bodo podelili tudi najboljšim kratkim filmom. V spremljevalni del pa sta bila uvrščena dva slovenska celovečerca: Gajin svet v režiji Petra Bratuša in Dober dan za delo režiserja Martina Turka.

Na festivalu, ki bo potekal med 11. in 18. novembrom, bodo predvajali filme z vseh koncev sveta, od Italije in Islandije do Tajske in Peruja, je napovedal direktor Boris T. Matić na nedavni predstaviti tekmovalnega programa v Zagrebu.

Po njegovih besedah bodo na sporedu zgodbe o vročih temah, kot so begunska kriza, rekrutiranci v enotah Islamske države, položaj žensk v družbi in odhod mladih v boljšo bodočnost.

Izpostavil je celovečerca Dear Son tunizijskega režiserja Mohameda Ben Attie ter Wildlife, v katerem se je kot režiser prvič preizkusil znani ameriški igralec Paul Dano.

V tekmovalnem programu bodo tudi nagrajenci z več prestižnih mednarodnih filmskih festivalov: celovečerec Vse je dobro nemške režiserke Eve Trobisch, Retablo perujskega režiserja Alvara Delgado-Aparacie ter Manta Ray v režiji tajskega filmskega ustvarjalca Phuttiphonga Aroonphenga. Napovedana je tudi premiera hrvaškega celovečerca Sam samcat režiserja Boba Jelčića.

Ob 11 celovečercih se bo za festivalsko nagrado zlati voziček v svojih kategorijah potegovalo tudi deset kratkih filmov v mednarodnem programu ter deset hrvaških kratkih filmov.

Bratušev film Gajin svet bodo predvajali v spremljevalnem programu Bibijada, za Turkov celovečerec Dober dan za delo pa so predvideli posebno projekcijo, so organizatorji napovedali na festivalski spletni strani.

Del programa bodo tudi letos predstavili v drugih hrvaških mestih, in sicer med 15. in 18. novembrom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine