9.5 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Na Dunaju odprli koordinacijsko pisarno za Beethovnovo obletnico leta 2020

Na Dunaju so odprli pisarno, ki bo središče dogodkov ob 250. obletnici rojstva Ludwiga van Beethovna leta 2020. Prestolnica Avstrije jo je ustanovila z namenom združevanja in vodenja številnih prireditev in tržnih dejavnosti, ki jih načrtujejo v jubilejnem letu. Pisarna se nahaja v okrožju Josefstadt blizu mestne hiše in parlamenta.

“Dunaj kot svetovno prestolnico glasbe si je težko zamišljati brez Beethovna,” je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedala svetnica za kulturo Veronica Kaup Hasler. “Odslej imamo središče kakovostnega mreženja, ki bo ustrezal temu velikemu mednarodnemu dogodku,” je poudarila v sporočilu za javnost.

V jubilejnem letu v čast skladatelju želi mesto doseči čim več ljudi. “Beethoven za vse in ne le za nekatere,” je dodala vodja koordinacijske pisarne Susanne Schicker.

Pisarna bo sodelovala tudi s projekti, ki se bodo ob obletnici zvrstili v tujini, povezati pa se namerava tudi z institucijami in dogodki, ki na prvi pogled nimajo ničesar opraviti z Beethovnom, kot so festival Donauinselfest, nogometni klubi, združenja invalidnih oseb ali uprava družbe Wiener Wohnen, ki upravlja in prenavlja mestne stanovanjske stavbe. Poleg tega je treba preučiti nekatere kritične vidike, kot je polaščanje Beethovna v nacionalsocializmu, poroča APA.

Za krovno blagovno znamko so izbrali ime WienBeethoven2020. Uradni uvod v dunajsko Beethovnovo leto bo 16. decembra 2019, na skladateljev rojstni dan, v mestni hiši. Zaključni dogodek pa načrtujejo na dan 250-obletnice njegovega rojstva – 16. decembra 2020.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine