11.2 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Na Dunaju jeseni razstava Monetovih del

V dunajskem muzeju Albertina bodo jeseni odprli razstavo francoskega slikarja Clauda Moneta. Združila bo 100 njegovih del in celovito predstavila njegovo ustvarjanje, od predimpresionističnih del pa do zadnjih slik, ki jih je umetnik ustvaril na svojem vrtu v Givernyju. Razstava bo na ogled od 21. septembra do 6. januarja 2019.

 

Po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA v Albertini po izjemno dobro obiskanih razstavah Rafaela in Keitha Haringa tokrat pričakujejo okoli 450.000 obiskovalcev.

Muzej, ki sicer vrata odpira ob 10. uri, bodo zato odpirali že uro prej, poleg tega je mogoče vstopnice vnaprej kupiti na spletu. Njihova pričakovanja so po pisanju agencije APA realna. Leta 2008 je namreč razstava Van Goghovih del pritegnila 589.000 obiskovalcev, leta 2009/10 pa razstava impresionističnih del, ki so jo podnaslovili Kot svetloba na platnu, 438.000 obiskovalcev. Na Monetovi razstavi v Muzeju Belvedere so jih leta 1996 našteli več kot 300.000.

Dela za razstavo bo tokrat posodilo več kot 40 muzejev in zasebnih zbirateljev z različnih koncev sveta. Kot so v sporočilu za javnost zapisali v muzeju, je Monet s svojim slikarstvom odprl pogled v svet, ki je bil skozi moč narave, spremembe vremena in krogotok narave, nenehno v toku.

Monet (1840-1926) se je rodil v Parizu. Mladost je preživel v Le Havru, kjer se je učil risanja. Leta 1859 se je odloči za pot slikarja. Po letu 1860 se je v Parizu družil z Manetom, Pissarojem, Renoirom in Sisleyjem. Od leta 1862 je študiral pri Charlesu Gleyru.

Monet velja za enega najpomembnejših impresionističnih slikarjev. Vse pogosteje je ustvarjal v naravi po načelih plenerizma, najprej razmeroma realistične pejsaže in prizore iz meščanskega življenja, pozneje je z igro barv in svetlobe povsem svobodno interpretiral motiv kot subjektivno likovno podobo trenutka, zato mu je namenjal več podob v različni svetlobi oziroma času dneva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine