6.8 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Na Bledu na ogled razstava likovnih del učencev

Piše: C. R.

Gorjanski šolarji so pod mentorstvom učitelja likovne umetnosti znane slikarske mojstrovine preobrazili v kipe in v druge likovne oblike. Pri tem so uporabili različne materiale, njihova dela pa so na ogled v informacijskem središču Triglavskega narodnega parka na Bledu.

Razstavo likovnih del učencev, ki bo v infocentru Triglavska roža na ogled do 23. maja, so poimenovali Preobrazbe – Veliki mojstri skozi otroške oči. Rdeča nit razstave so preobrazbe znanih slikarskih mojstrovin svetovnega in slovenskega slikarstva, od Mona Lize in Van Goghovega Poštarja do Kofetarice slikarke Ivane Kobilca. Nastalo je 15 kiparskih del, ki so bila izhodišče za nadaljnje preobrazbe v risbo, sliko, grafiko in celo animacijo.

Umetniški projekt je na Osnovni šoli Gorje, ki je članica Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, pri pouku likovne umetnosti ter izbirnih predmetov nastajal tri leta, in sicer pod vodstvom likovnega pedagoga Primoža Poklukarja.

Kot je povedal Poklukar, vsak od kipov nosi svojo zgodbo. Za nekatere kipe so kot osnovo uporabili kose šolskih brez, ki jih je pred leti uničil žledolom, na ta način pa so jim vdihnili novo življenje. Učenci so kipe ustvarjali z naravnimi in tudi nekaterimi odpadnimi materiali, kot so slama, pluta, blago, papir, žice in siporeks.

“Začelo se je z idejo, da poskušamo znane slike pretvoriti v kipe, kar se mi je zdela precejšnja novost,” je pojasnil Poklukar. Kot je izpostavil, je bil to velik izziv, saj je slika dvodimenzionalna, kip pa tridimenzionalen in obhoden, zato so morali učenci uporabiti kar nekaj domišljije, da so oblikovali kipe z vseh strani.

“Učenci so k temu pristopili z veseljem in veliko vnemo, rezultat pa so raznoliki, zanimivi kipi iz različnih materialov, kjer domišljija ni imela meja,” je poudaril. Pojasnil je, da imajo otroci bistveno več domišljije od odraslih in, če jim ponudiš drugačno nalogo, drugačen likovni pristop, jih to še posebej motivira.

“Naš likovni pedagog je mojster v tem, da zna umetnost približati otrokom,” je izpostavila ravnateljica Osnovne šole Gorje Mojca Brejc. Prepričana je, da je ta projekt pokazal, da si šola res zasluži novo učilnico za likovno umetnost, saj je obstoječa premajhna in neustrezna.

Gorjanski župan Peter Torkar je povedal, da je bila izgradnja treh dodatnih učilnic, vključno z novo, večjo in svetlejšo učilnico za likovno vzgojo, načrtovana že v letu 2018, vendar so takrat sredstva zaradi vdora vode v šolo namenili za zamenjavo strehe. Investicijo v nove učilnice so prestavili v letošnje leto, zato računajo, da bodo nove učilnice uredili med letošnjimi poletnimi učilnicami, poroča STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine