21.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Na 63. Evroviziji slavila izraelska predstavnica Netta s pesmijo TOY

Na 63. Evroviziji je slavila predstavnica Izraela Netta s skladbo TOY. Netta je vse od izida skladbe marca veljala za veliko favoritinjo za zmago, kar so kazale stavnice. Slovenija se je z Leo Sirk in skladbo Hvala, ne! uvrstila na 22. mesto.

Videospot za pesem TOY je izmed vseh evrovizijskih tudi najbolj gledan na portalu YouTube. Kot je ob razglasitvi rezultatov povedala 25-letna pevka, je zelo srečna in ponosna na svojo državo.

Netta v svoji skladbi, znotraj katere izkazuje različne glasovne sposobnosti, prepeva, da ni igrača, ampak borka za pravice ženk. Pesem je odpela pred regaloma s 112 figuricami mačk, spremljevalne plesalke na odru pa so oponašale značilne piščančje gibe.

Izrael je na Evroviziji zmagal že trikrat – v letih 1978 in 1979 ter 1998 po zaslugi Dane International.

Drugo mesto je Eleni Foureira s pesmijo Fuego priborila Cipru. Moderno pop pesem z močnim latinskim beatom je odpela oblečena v tesno prilegajočem se svetlečem kostumu in v družbi soplesalk, njen nastop so popestrili ognjeni plameni.

Na tretje mesto se je uvrstila Avstrija. Njen predstavnik, 34-letni pevec Cesar Sampson, ki je zapel pesem Nobody But You, sicer že ima nekaj izkušenj z Evrovizijo. Kot spremljevalni vokalist je sodeloval z bolgarsko pevko Poli Genova leta 2016 in prav tako bolgarskim pevcem Kristianom Kostovom leta 2017.

Nemčijo, ki je zasedla četrto mesto, je zastopal Michael Schulte s pesmijo You Let Me Walk Alone. Kot piše na uradni spletni strani Evrovizije, je pesem posvetil očetu, ki je umrl, ko je bilo Michaelu 14 let. Pevec je na predizboru tudi razkril, da bo postal očka. Zato je bilo v ozadju videti fotografije iz njihovega zasebnega življenja.

Peto mesto pa je zasedla Italija, ki sta jo zastopala Ermal Meta in Fabrizio Moro s pesmijo Non Mi Avete Fatto Niente. Gledalci so lahko vsebino pesmi v 15 različnih jezikih spremljali preko projekcije.

Za uvod v nocojšnji evrovizijski finale sta sicer poskrbeli pevki Ana Moura in Mariza, ki sta predstavili tradicionalni portugalski fado, v tekmovalnem delu pa je evrovizijski oder prvi zasedal predstavnik Ukrajine Melovin. Enaindvajsetletni pevec je zapel avtorsko pesem Under The Ladder.

Slovenska predstavnica Lea Sirk je zaigrane tehnične težave iz predizbora v finalu spremenila v vzklik “Ustavite glasbo!” in občinstvo pozvala, naj zapoje z njo. Na velikem evrovizijskem odru so ob njej nastopile plesalke Karin Putrih, Tajda Kožamelj, Veronika Škrlj in Anja Möderndorfer, kot spremljevalna pevka pa je bila za kamerami še Karin Zemljič.

Po finalu je povedala: “Po mojih izračunih bi mogla biti še nižje, kot je kazalo. Zadovoljna sem, da je bil močen ‘voting’, glede na to, katere države so ostale za nami.” Po Evroviziji se Lea Sirk odpravlja na turnejo po Sloveniji.

Slovenija je nazadnje nastopila v finalu leta 2015 po zaslugi dua Maraaya, kjer je Lea Sirk pela kot spremljevalna vokalistka.

Zmagovalno skladbo 63. pesmi Evrovizije so izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije v vseh 43 državah udeleženkah.

V finalu letošnje Evrovizije, ki je potekala pod motom Vsi na krov!, so nastopili predstavniki 26 držav – 20 najboljših iz dveh predizborov, Portugalska kot letošnja gostiteljica ter predstavniki “velikih pet” – Italije, Francije, Španije, Nemčije in Velike Britanije.

Portugalska je letos prvič v zgodovini gostila Evrovizijo po zaslugi Salvadorja Sobrala, ki je z balado Amar Pelos Dois slavil lani v Kijevu. Sobral je nastopil v premoru, najprej samostojno in nato še skupaj z brazilskim glasbenikom Caetanom Veloso.

Štiriurno prireditev so vodile Filomena Cautela, Silvia Alberto, Daniela Ruah in Catarina Furtado. Neposredni prenos velikega finala je za slovenske gledalce komentiral Andrej Hofer.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine