3.6 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Na 10. koncertu mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi bodo gostovali glasbeniki iz Avstrije in Poljske

Na desetem koncertu mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi bodo gostovali mednarodno dejavni glasbeniki iz Avstrije in Poljske. Godalni kvartet Atalante je leta 2018 prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju komorne glasbe Svirél v Sloveniji.

Sestavljajo ga mladi glasbeniki z Univerze za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju in Univerze Mozarteuma v Salzburgu. Klavirski duo Dombrova sestavljata dva izkušena mlada pianista, ki prijateljujeta že od šestega leta. Łukasz in Krzysztof sta leta 2010 začela študirati na Glasbeni akademiji Karola Szymanowskega v Katovicah, v naslednjih petih letih pa sta izrabila vsako priložnost za sodelovanje z uglednimi pianisti in pedagogi na področju klasične glasbe na Poljskem.
Koncert bo na sporedu v četrtek, 14. marca 2019, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank.
Mednarodni koncertni cikel bo trajal do 18. aprila 2019. Vsi dogodki so brezplačni, potekali pa bodo v Viteški dvorani Križank. Brezplačne vstopnice si zagotovite pri blagajni Križank in na spletni strani www.ljubljanafestival.si.
Godalni kvartet Atalante je bil ustanovljen leta 2014 ter združuje mlade glasbenike z Univerze za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju in Univerze Mozarteuma v Salzburgu. Na njihovo interpretacijo komorne glasbe vplivajo osebne izkušnje s člani kvartetov Alban Berg in Hagen in godalnega seksteta Wiener Streichsextett ter Ferencem Radosom in Andrasom Schiffom. Ansambel je občutno preoblikovalo redno sodelovanje z Johannesom Meisslom (članom kvarteta Artis) in Hattom Beyerlejem. Ansambel je leta 2018 prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju komorne glasbe Svirél v Sloveniji. Glavna naloga kvarteta Atalante je ohranjati tradicijo in hkrati ob izkoriščanju navdiha in premagovanju izzivov ustvarjati ključen občutek povezanosti. Na programu bo Godalni kvartet v F-duru št. 12, »Ameriški«, op. 96 Antonína Dvořáka.

Klavirski duo Dombrova sestavljata mlada ambiciozna pianista iz Dąbrove Gorniče na Poljskem. Łukasz Szubski in Krzysztof Włodarczyk sta prijatelja od šestega leta. Glasbeno sta se začela izobraževati v glasbeni šoli, kjer sta se tudi spoznala med obiskovanjem klavirskih ur pri isti učiteljici M. Adamczyk. Mentorica je pri njiju vzbudila strast do instrumenta in klasične glasbe. Łukasz in Krzysztof sta leta 2010 začela študirati na Glasbeni akademiji Karola Szymanowskega v Katovicah. V naslednjih petih letih sta izrabila vsako priložnost za sodelovanje z uglednimi pianisti in pedagogi na področju klasične glasbe na Poljskem. Oba glasbenika sta priredila že številne koncerte v mladinskih in kulturnih domovih, nastopila pa sta tudi na posebnih dogodkih, kot so študentski umetniški festival sSAFka v Katovicah in koncerti v dvorani Royal Albert Hall v Londonu, v Šlezijski filharmoniji v Katovicah, na Akademiji za glasbo Stanisława Moniuszka v Gdansku in v Palači kulture v Dabrovi Gorniči. Łukasz in Krzysztof trenutno delata na Glasbeni šoli v Dabrovi Gorniči kot učitelja klavirja in spremljevalca. Od leta 2011 sta pianista dejavna v Šlezijski filharmoniji, kjer izvajata širok repertoar klasične in popularne glasbe. Na programu bodo zazvenela dela Georgea Gershwina, Astroja Piazzolle, Johna Williamsa in Kurta Cobaina, prav tako pa se bo duo predstavil tudi z avtorsko skladbo Boogie Woogie.

26. Mladi virtuozi se bodo končali 18. aprila 2019. Do takrat bodo nastopili:

– 28. 3.: Duo Vita & Žan; Duo Dendrocopos
– 18. 4.: Pihalni kvintet Vivus; Eva Novak, citre; Anže Krevh, harmonika; Lovro Gašpar, tamburica brač

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine