11.2 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Muzikal »Božična pesem« v Novi Gorici

Piše: Jože Jan

V petek, 17. decembra ob 20.00 uri bo v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica premiera muzikala »Božična pesem«.

Charles Dickens, veliki angleški romanopisec, je s klasično novelo Božična pesem ustvaril eno svojih najpomembnejših del in enega od božičnih mitov moderne literature. Prvič jo je natisnil sam leta 1843, takoj pa je postala uspešnica in skorajda obvezno čtivo za več generacij ne le v Angliji, temveč po vsem svetu. To je prva zgodba v zgodovini, ki se dogaja kot potovanje skozi čas, in ena najbolj priljubljenih o duhovih sploh. V bistvu govori o tem, kako se človek s pokoro in trdno voljo lahko spreobrne.

Danes je zgodba svojevrsten fenomen, ki ga v predprazničnem času tradicionalno obujajo povsod po svetu; po njej je posnetih več kot petdeset filmskih priredb in risank, večkrat so jo natisnili tudi pri nas, vsako leto si je mogoče v ljubljanski Operi ogledati balet po Dickensovi predlogi. V SNG Nova Gorica jo bo režirala Ivana Djilas, ki mnoge svoje uprizoritve nameni tako otrokom kot odraslim in jih uprizori v duhu inovativnega glasbenega gledališča.

V predstavi so izvedeni motivi slovenskih in angleških ljudskih božičnih pesmi ter skladbe Johanna Sebastiana Bacha, Franza Gruberja in Leopolda Belarja.

Muzikal se bo predstavil na Velikem odru SNG Nova Gorice še 18, 21, 22 in 23. decembra.

 

Priporočljivo je, da se pri organizatorju dogodka pozanimate, ali je glede na zadnje ukrepe za preprečevanje Covid-19 prišlo do kakšnih sprememb te predstave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine