11.2 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Muzej jaslic v slovenskem romarskem središču Brezje z novimi eksponati in vse več obiskovalci

Pred dvema letoma prenovljeni muzej jaslic na Brezjah privablja vse več obiskovalcev, ne le v božičnem času temveč preko celega leta. Stalno širi tudi nabor eksponatov, med katerimi so od lani tudi jaslice Leopolda Layerja, avtorja brezjanske podobe Marije Pomagaj. V prihodnje je v načrtu tudi širitev muzeja.

Pred božičnimi prazniki je minilo dve leti, odkar so ob baziliki Marije Pomagaj na Brezjah povsem prenovili in uredili muzej jaslic. V prvem letu so v muzeju našteli okoli 20.000 obiskovalcev in čeprav so pričakovali, da bo v prihodnjih letih obisk nekoliko upadel, se je ta lani še povečal.

“Ogromno ljudi pride k nam ne le v prazničnem času ampak preko celega leta,” je povedal rektor svetišča Marije Pomagaj Robert Bahčič in spomnil, da gre za edinstveni muzej, ki so ga uredili v nekdanjem hlevu, v katerem so še danes vidne jasli, kar predstavlja posebno povezavo z Jezusovim rojstvom v hlevu.

Pred lanskim septembrom, ko so na Brezjah gostili srečanje rektorjev Marijinih narodnih svetišč iz vse Evrope, so v muzeju pripravili še dodatne vitrine, v katere so vključili nove jaslice, ki so jih dobili v zadnjem času. Med njimi so tudi nunske jaslice iz Velesovega iz sredine 18. stoletja, izdelane iz voska, srebra in zlata, sedaj pa čakajo še na prevod spremljajočega pisma, napisanega v gotici.

“Zelo smo veseli, da smo dobili tudi kulisne jaslice Leopolda Layerja iz leta 1828. To je bilo njegovo zadnje delo in za nas predstavlja povezavo z Marijo Pomagaj,” je povedal Bahčič in pojasnil, da so jaslice s pomočjo knjig našli na podstrešju cerkve v Predosljah. Tamkajšnji župnik jih je podaril muzeju, kjer so jih restavrirali in jih postavili v posebno sobo.

Muzej ima že več kot 450 eksponatov iz celega sveta in v prihodnje načrtujejo, da ga bodo razširili, zaenkrat pa prostorsko stisko rešujejo tako, da del eksponatov vsako leto menjajo in da lahko obiskovalci vedno vidijo nekaj novega.

“Obiskovalci prihajajo iz vsega sveta. Veliko je Avstrijcev, Italijanov, Madžarov, Špancev, Portugalcev, Azijcev in Američanov,” je povedala direktorica Romarskega urada Brezje Andreja Eržen Firšt in dodala, da so ponosni na lepe zapise obiskovalcev, ki jih prebirajo v knjigi vtisov.

Muzej pomeni tudi pomembno obogatitev za romarski turizem, ki privablja tako verne kot neverne, saj jaslice vsi povezujejo z družino in toplino. Na Brezjah že nekaj let beležijo rast števila obiskovalcev. Leta 2017 so jih našteli okoli 300.000, lani pa več kot 330.000.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine