4.9 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Muzej Glenstone bo svojo zbirko predstavljal na 19.000 kvadratnih metrih

Muzej Glenstone je dočakal izjemno razširitev in v četrtek odpira vrata kot eden največjih zasebnih umetniških muzejev na svetu. Lastniki so v projekt vložili 200 milijonov dolarjev. Muzej se ponaša z zbirko 1300 del, nastalih po drugi svetovni vojni, po novem pa bo v Paviljonu ponudil za slabih 19.000 kvadratnih metrov razstavnih površin.

Muzej Glenstone, ki se nahaja v bližini Washingtona, se ponaša z obsežno zbirko moderne in sodobne umetnosti. Obiskovalce v prostranem muzejskem parku sprva pozdravi kip Split Rocker, ki ga podpisuje priznani kontroverzni ameriški umetnik Jeff Koons.

Razširjeno zgradbo muzeja je zasnoval arhitekt Thomas Phifer s sodelavci. Razstavni prostori so večji, zasipa jih naravna svetloba. Kot je dejala direktorica muzeja Emily Rales, ki je Glenstone soustanovila z možem, milijarderjem Mitchellom Ralesom, so novi prostori skrbno zasnovani, da bi obiskovalcem omogočili daljšo izkušnjo uživanja ob umetniškem delu.

Z razliko od ostalih muzejev na stenah ne visijo besedila s pojasnili umetnin, v nekaterih sobah pa je na ogled zgolj po eno delo. So pa v sobah prisotni izobraženi vodniki v sivih uniformah, ki se z obiskovalci vljudno zapletejo v pogovor o razstavljenih delih, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Muzej se sicer ponaša z izjemno zbirko umetnin, nastalih po drugi svetovni vojni, ki med drugim vključuje dela Louisa Bourgeoisa, Ronija Horna ter Richarda Serre. Največja soba v muzeju bo obiskovalce skozi 65 del, ki jih podpisuje 52 umetnikov, popeljala na popotovanje po zgodovini umetnosti v obdobju med letoma 1943 in 1989.

Gre za nabor iz muzejske zbirke, ki sicer obsega okoli 1300 del, in vključuje tudi številna dela umetnic ter širši javnosti manj znanih umetnikov. Artefakti so med drugim iz obdobji abstraktnega ekspresionizma, arte povere, minimalizma in postminimalizma, dela Lygie Clark ali Akire Kanayame pa so postavljena ob bok umetninam Jacksona Pollocka ali Marka Rothka.

Muzej Glenstone sicer deluje od leta 2006, a je svojo zbirko doslej na ogled postavljal v manjšem prostoru, ki ga je oblikoval Charles Gwathmey. V prvih sedmih letih delovanja so v muzeju našteli zgolj 10.000 obiskovalcev, v novih prostorih pa pričakujejo do 100.000 obiskovalcev na leto, v luči tega, da bodo obisk sprva omejili in sprejeli po 400 ljubiteljev umetnosti na dan.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine