11.5 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

“Možiček”, prvi slovenski balet v celjskem gledališču

Piše: Jože Jan

V ponedeljek, 27. decembra ob 19.30 bo v Veliki dvorani Slovenskega ljudskega gledališča Celje predstava prvega slovenskega baleta Možiček.

Hiša kulture Celje in Festival Velenje sta v koprodukciji ob izteku leta Josipa Ipavca pripravila novo produkcijo njegove baletne pantomime Možiček, prvega slovenskega baleta.

Predstava Možiček s štirimi plesalci iz Slovenije, Srbije ter Bosne in Hercegovine in petimi glasbeniki ostaja zvesta skladateljevi glasbeni partituri.

Kot uvod k osrednjemu delu se bodo izvedle tri plesne miniature s skladbami Josipa Ipavca (Scherzo, Triglavska koračnica in Ave Maria), ki jih je pripravil albanski koreograf Gjergj Prevazi.

Josip Ipavec se je rodil 21. decembra 1873 in je po gimnaziji v Celju nadaljeval študij medicine v Gradcu, kjer je bil zborovodja akademskega pevskega društva Triglav. Kot zdravnik je promoviral leta 1904, ves čas študija pa se je ukvarjal z glasbo. Leta 1901 je spisal prvo večjo skladbo: baletno pantomimo Možiček, ki je hkrati tudi prva slovenska baletna skladba. Svoje najobsežnejše delo, opereto Princeso vrtoglavko, je končal leta 1910. Glavne skladbe njegovega ustvarjanja so samospevi na nemška besedila, pa tudi orgelske skladbe. Umrl je 8. februarja 1921 v Šentjurju, kjer je tudi pokopan.

Priporočljivo je, da se pri organizatorju dogodka pozanimate, ali je glede na zadnje ukrepe za preprečevanje Covid-19 prišlo do kakšnih sprememb te predstave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine