7.9 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Monodrama »Vse sijajne stvari« v mali drami

Piše: Jože Jan

V sredo. 5. januarja bo v Mali Drami ponovitev monodrame Vse sijajne stvari angleškega dramatika Duncana Macmillana.

»Če hočeš danes preživeti, si moraš znati predstavljati, da bo jutri boljše, kot je bilo včeraj,« pravi Pripovedovalec v monodrami, ki tematizira problematiko samomora s perspektive osebe, ki si je blizu s samomorilnim posameznikom.

Nataša Barbara Gračner je režiserka predstave, v kateri je edini igralec Uroš Fürst, ki je tekst drame tudi prevedel.

Režiserka je dramo tako predstavila: »Pripovedovalec, kot pravi avtor igralcu v monopsihodrami Vse sijajne stvari, prek travmatičnih življenjskih izkušenj pokaže rešitev. Izpove svojo zgodbo: v njej začne že v zgodnji mladosti pisati seznam vseh sijajnih stvari, zaradi katerih je vredno živeti. Seznam je postajal vse obširnejši, z njim pa se je porajalo spoznanje, da bi bilo zapustiti in predčasno oditi nesmiselno. Prišel je do številke milijon. Milijon stvari, za katere je vredno živeti. Stvari na seznamu morajo biti izjemno čudovite, nematerialne in morajo osmišljati življenje. Od sedemletnega fantiča in prvega zapisa »Sladoled« prek pubertetnega »Zmagati v nečem« do »Plesati, ko si sam« ali pa »Prebrati nekaj, kar natančno opredeli, kar občutiš, pa nisi našel besed, da bi to izrazil« ali »Gledati nekoga, kako gleda tvoj najljubši film«, »Pogovor«, »Ptičje petje«, »Vonj starih knjig«, »Glas Nine Simone« … Milijon.In če imaš dolgo življenje in ga preživiš, ne da bi se vsaj enkrat počutil strahotno depresivnega, potem najbrž nisi bil dovolj pozoren.«

Duncan Macmillan, rojen leta 1980, je angleški dramatik in režiser. Njegova najbolj znana dela so »Pljuča«, »Ljudje, kraji in stvari«, »Vse sijajne stvari«, »Don Juan se vrača iz vojne« in »1984«. Leta 2020 je skupaj z Effie Woods soustvaril televizijsko dramsko serijo za BBC »Trigonometrija«.

Ponovitve monodrame bodo še 6, 14, 15, 19. in 20. januarja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine