9.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Mohorjeva družba Celovec ob stoti obletnici koroškega plebiscita s Slomškovo hišo

Mohorjeva družba Celovec ima smele načrte ob stoti obletnici koroškega plebiscita prihodnje leto. Nedavno je v Celovcu kupila dodatno poslopje, v katerem bo od začetka prihodnjega šolskega leta Slomškova hiša z dodatno dvojezično skupino v otroškem vrtcu, prvimi dvojezičnimi otroškimi jaslimi v Celovcu ter novim prostorom za dvojezični dijaški dom.

 

V Celovcu bo tako nastalo novo središče koroških Slovencev in slovenščine, so danes sporočili iz založbe. Ob tem so utemeljili, da je Celovec za razvoj in obstoj koroških Slovencev vedno pomembnejši in dodali, da je bil Celovec že leta 2001 tista občina na avstrijskem Koroškem, v kateri je računano v absolutnih številkah živelo največ koroških Slovencev.

Poleg tega je Celovec vsak dan cilj in delovno mesto številnih koroških Slovenk in Slovencev. Zato je potreba po dvojezični oskrbi in vzgoji otrok v Celovcu vedno večja, ocenjujejo pri založbi in dodajajo, da je trenutno glede dvojezičnih otroških jasli položaj v Celovcu zelo slab, saj v njem ni nobene dvojezične skupine, in to kljub znatni potrebi.

Nepremičnina, ki jo je založba kupila od redovnic Hčera Marije Pomočnice, je na lokaciji Ainethgasse 10 in ima 3035 kvadratnih metrov stanovanjske površine. Mohorjeva družba Celovec bo v njej skupno imela ena skupino otroških jasli, tri skupine otroškega vrtca, ena od njih bo dvojezična, ter dvojezični dijaški Slomškov dom. Zaposlenih bo 15 oseb, ki bodo skrbeli za okoli 140 otrok.

“Ker gre za oskrbo mladih, je ta investicija v Celovcu zelo pomembna tudi za prihodnji razvoj narodne skupnosti v glavnem mestu avstrijske Koroške. Investicija in širitev vzgojne ponudbe v obeh deželnih jezikih sta ob stoti obletnici koroškega plebiscita spodbuden signal za prihodnost,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Prijave za jasli, vrtec in dijaški dom bodo mogoče od 1. decembra dalje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine