13.6 C
Ljubljana
torek, 7 maja, 2024

Mladi virtuozi: Duo Eunoia & Schaka Brass v Križankah

Piše: Jože Jan

V okvirju Mednarodnega glasbenega cikla Mladi Virtuozi se bosta predstavila v četrtek, 4.novembra ob 19. uri v Viteški dvorani Križank Duo Eunoia in Schaka Brass. Na sporedu bodo skladbe J.S. Bacha, M. Ravela, Iva Petrića, F. Schuberta , A. Piazzole, K. McKee-ja in L. Bernsteina.

Duo Eunoia sestavljata flavtistka Barbara Spital in harfistka Naja Mohorič. Skupaj nastopata že od časa, ko sta bili učenki Glasbene šole v Velenju. Barbara je šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. dr. Mileni Lipovšek, Naja pa je srednje glasbeno izobraževanje končala na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje pri prof. Daliborju Bernatoviću, dodiplomirala pa na Akademiji za glasbo Civica scuola di Musica Claudio Abbado v Milanu. Sodelovanje sta obudili v letu 2019 kot študentki magistrskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Redno se izobražujeta pri priznanih slovenskih in tujih profesorjih in se udeležujeta državnih in mednarodnih tekmovanj, na katerih sta že prejeli najvišje nagrade.

Schaka Brass je zasedba petih glasbenikov iz različnih krajev Slovenije, diplomatov Akademije za glasbo v Ljubljani. Združuje jih prijateljstvo in veselje do glasbe. Sodelovati so začeli leta 2017 na Akademiji za glasbo pod vodstvom prof. doc. Francija Kosma. Znanje so izpopolnjevali še pri drugih profesorjih. Na tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije Temsig 2019 so bili nagrajeni z zlato plaketo. Zasedbo sestavljajo trobentarja Matej Kravcas in Dominik Rus, hornist Blaž Ogrič, pozavnist Tine Plahutnik in tubist Rok Grubelnik.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine