7.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Ministrica dr. Jaklitsch: »Za tisto, kar resnično ljubimo, je vredno dati tudi največ, kar imamo – svoje življenje«

Piše: L. B.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je včeraj, 12. septembra, udeležila osrednje slovesnosti v spomin na štiri bazoviške junake pri spomeniku v Bazovici.

V uvodu je ministrica izrazila občutke, ki verjetno prevevajo prav vsakega, ki pride na bazovsko gmajno. Pred 91. leti so se končala življenja štirih mladih fantov, Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Alojza Valenčiča in Zvonimirja Miloša, ki so bili ustreljeni. »Ta kraj  je vsem skupaj v opomin, koliko gorja in bolečine lahko povzroči človek, oblast, če dopusti, da zmaga sovraštvo in izključevanje. Ta kraj priča, da je za tisto, kar resnično ljubimo, vredno dati tudi največ, kar imamo – svoje življenje. Ta kraj nas uči odpuščanja in sprave, pa tudi medsebojnega sprejemanja in spoštovanja. Ta kraj nas uči, da se kaj takega ne sme v imenu nobene ideologije nikoli več ponoviti,« je povedala ministrica.

Milan Pahor. (foto: www.uszs.gov.si)

Slovesnost je potekala v sklopu prireditev Bazovica 2021, kjer sta spregovorila tudi senator italijanske republike Dario Parrini in tržaški kulturnik Boris Pangerc, zbrane pa je nagovoril tudi predsednik Odbora za proslavo bazoviških junakov Milan Pahor.

Boris Pangerc. (foto: www.uszs.gov.si)

Podpis: Ministrica dr. Jaklitsch je pri spomeniku štirih bazoviških junakov v Bazovici dejala: »Ta kraj nas uči odpuščanja in sprave, pa tudi medsebojnega sprejemanja in spoštovanja.«

Spomenik v Bazovici. (foto: www.uszs.gov.si)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine