2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Ministrica dr. Jaklitsch sprejela maturante slovenskega srednješolskega tečaja iz Argentine »RAST 50«

Piše: L. B.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes, 20. julija, na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu sprejela maturante Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka RAST 50 iz Argentine, ki zaključujejo pettedenski obisk Slovenije.

Maturanti so se pogovorili z ministrico o njihovem obisku Slovenije. Ta pa jim je dejala, da naj ostanejo zvesti slovenskemu narodu, slovenski besedi in naj ohranjajo dediščino svojih dedkov in pradedkov. Na srečanju so maturanti uprizorili delček njihovega nastopa, ki ga vsaka skupina Rasti pripravi za obisk v Sloveniji, z ubrano deklamacijo in z lepo odpeto pesmijo.

foto: Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

50. jubilejno RAST sestavlja 17 mladih nadobudnih rojakov slovenskih korenin, ki so sevrsto let učili slovenskega jezika, kulture in zgodovine. V zadnjem letniku pa so obiskali kraje svojih (pra)dedkov in (pra)babic oziroma kot so sami povedali, v eno od svojih dveh domovin, v Slovenijo. V Slovenijo so prispeli nekaj dni pred 30. obletnico naše države, ki je bila dolga leta velika želja naših rojakov iz celega sveta, tudi iz Argentine.

foto: Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Srednješolci so več kot mesec dni raziskovali Slovenijo, se srečali s svojimi sorodniki, s srčnim nastopom obogatili več prireditev, med drugim so bili tudi del letošnje prireditve Dobrodošli doma z naslovom »Sloveniji za 30 let«. Med obiskom pa so izpopolnjevali svoje znanje slovenskega jezika na Mladinski poletni šoli, ki jo organizira Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine