13.9 C
Ljubljana
četrtek, 2 maja, 2024

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na »Šavrinski poti«

Piše: L. B.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v soboto, 28. avgusta, udeležila dogodka »Šavrinska pot« v Kubedu.

Dogodek je potekal v spomin na Šavrinke, dekleta in žene iz slovenske Istre, kot je povedala ministrica v uvodu, ki so »prehodile stotine kilometrov poti, v pripeki in mrazu, soncu in dežju, v burji in snegu, da bi omogočile življenje svojim otrokom, svojim družinam in svojemu rodu, da bi dale prihodnost krajem, v katerih so živele, čeprav je bila ta zemlja v svojih darovih skromna«.

Udeleženci so si lahko ogledali spominsko sobo Alojza Kocjančiča, duhovnika, pesnika in domačina, ki je pisal o življenju Šavrink ter zanimivo igrano predstavitev življenja Šavrink, ki so pripravile članice KD Šavrini in Anka Šavrinke Gračišče. O življenju Šavrink je spregovoril Emil Zonta, ki je vse svoje življenje posvetil raziskovanju in ohranjanju slovenske identitete Istre.

»Res iskrena hvala za ta večer, ki je živ dokaz o povezanosti slovenskega človeka in slovenskega narodnega prostora, čeprav je zgodovina vmes postavila mejo. Da bi bilo to sodelovanje tudi v prihodnje krepko in zdravo,« je poudarila ministrica.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine