7.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Mineva 30 let od smrti španskega slikarja in kiparja Salvadorja Dalija

Mineva 30 let od smrti španskega slikarja in kiparja Salvadorja Dalija. Dali velja za enega najpomembnejših nadrealističnih slikarjev. Poleg tega je bil medijsko in trgovsko zelo spreten umetnik, ki je znal ustvariti in gojiti kult o svojem geniju. Med njegovimi najbolj znanimi slikami so Stopljeni čas, Goreča žirafa in Skušnjava sv. Antona.

 

Dali (1904-1989) se je rodil v Figuerasu v Španiji. Študiral je v Madridu. Leta 1927 je odšel v Pariz in se tam seznanil s Picassom in Bretonom ter nadrealističnim gibanjem.

Leta 1929 je spoznal Eleno Diakonovo, bolj poznano kot Gala. Gala, ki je bila enajst let starejša od njega, je bila v tem času še poročena s francoskim pesnikom Paulom Eluardom. Istega leta se je preselila k Daliju in leta 1934 sta se poročila.

Ko je v Španiji prišel na oblast Francisco Franco, je bil Dali eden od redkih španskih intelektualcev, ki so nasprotovali novemu režimu. Leta 1940 sta z Galo emigrirala v ZDA, v Katalonijo sta se vrnila leta 1949.

V poznejših letih svoje kariere se Dali ni toliko posvečal slikanju, kot eksperimentiranju z mnogimi nevsakdanjimi in novimi tehnikami ter mediji. V njegovih poznih letih so ga številni mladi umetniki, denimo Andy Warhol, priznavali kot pomembnega predhodnika, prav tako njegov vpliv na pop art.

V začetku 60. let minulega stoletja se je začel ukvarjati s projektom svojega Gledališča – muzeja v Figueresu, nastalega na ruševinah Mestnega gledališča, ki ga je ob koncu državljanske vojne močno poškodoval požar. Projektu se je popolnoma posvetil od začetka 70. let pa vse do odprtja muzeja leta 1974.

Kot piše na spletni strani Gledališča – muzeja, gre za umetnikov zadnji veliki projekt, muzej, v katerem je umetnik zasnoval prav vse do najmanjšega detajla, pa danes ponuja izjemen vpogled v njegov edinstveni svet.

Po Galini smrti leta 1982 je povsem izgubil voljo do življenja. Iz Figueresa se je preselil na grad Pubol, ki ga je kupil za Galo in ki je bil njeno zadnjo domovanje pred njeno smrtjo. Leta 1984 je izbruhnil požar v njegovi spalnici, a se je Dali rešil in se vrnil v Figueres. Tam je do smrti živel v svojem Gledališču – muzeju, kjer je tudi pokopan v kripti muzeja.

Dali je na podlagi intenzivnega študija psihoanalize razvil t.i. paranoično-kritično metodo slikanja, s katero je kot izreden risar naturalistično natančne slikovne detajle združeval v ekscentrične in celo absurdne kombinacije, ki jih je sam imenoval ročno naslikane fotografije sanj.

Ukvarjal se je tudi s hepeningi, sodeloval je pri snemanju filmov, na primer pri filmih Andaluzijski pes in Zlata doba Luisa Bunuela. Med njegovimi najbolj znanimi deli je tudi ciklus ilustracij z motivi Dantejeve Božanske komedije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine