13.8 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Mednarodno klavirsko tekmovanje Festivala Ljubljana

Piše: C. R. 

Festival Ljubljana v prihodnjem letu organizira prvo Mednarodno klavirsko tekmovanje, ki bo potekalo v Ljubljani od 25. februarja do 4. marca 2023.  Klavirskega tekmovanja se bo udeležilo 29 tekmovalcev iz 20 držav. Cilj je omogočiti mladim, nadarjenim pianistom, da postanejo vrhunski glasbeniki, in deliti izvrstno klasično glasbo z največjim mednarodnim občinstvom.

Umetniški vodja prvega Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana je priznani italijanski pianist Epifanio Comis. V vseh etapah tekmovanja bo pianiste ocenjevala strokovna 9-članska žirija, ki jo sestavljajo priznani glasbeniki pod predsedstvom Dubravke Tomšič Srebotnjak: Ricardo Castro, Anne-Marie McDermott, Barry Douglas, Cyprien Katsaris, Violetta Egorova, Ick-Choo Moon, Robert Benz in Leonel Morales.

Uvodno srečanje tekmovalcev bo potekalo 24. februarja 2023 ob 9.30 v Slovenski filharmoniji, na katerem bo potekal žreb vrstnega reda nastopov in na katerem bodo tekmovalci lahko izbrali klavir, na katerega bodo igrali. Za prvi dve etapi tekmovanja (25. februar – 1. marec) bodo na voljo tudi brezplačne vstopnice za vse obiskovalce, za finalni nastop s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta in pianista Ricarda Castra (3. in 4. marec) pa bodo na voljo brezplačne vstopnice za dijake in študente ob predložitvi veljavne dijaške oz. študentske izkaznice.

Mednarodno klavirsko tekmovanje Festivala Ljubljana bo prvo pianistično tekmovanje takšnih razsežnosti v našem prostoru. Zmagovalec bo prejel glavno nagrado v vrednosti 30.000 evrov, podeljene pa bodo nagrade do 6. mesta. Najboljšim nastopom se lahko dodelijo tudi posebne nagrade. Seznam tekmovalcev in ostale podrobnosti o tekmovanju najdete na spletni strani https://ljubljanafestival.si/klavirsko-tekmovanje-festivala-ljubljana/.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine