6.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Maribor: Zadnje vodstvo po razstavi »100+ vrhunci iz zbirke«

Piše: Jože Jan

V Umetnostni galeriji Maribor bo v soboto, 23. oktobra ob 11. uri zadnje vodstvo po razstavi »100+ Vrhunci iz Zbirke«. Vodila ga bo direktorica UGM, Breda Kolar Sluga.

Umetnostna galerija Maribor je eden osrednjih muzejev za moderno in sodobno umetnost v Sloveniji. V zbirki ima več kot 7.000 umetniških del slovenskih avtorjev od konca 19. stoletja do danes. Slikarstvu, kiparstvu in grafiki se pridružujejo fotografska dela, video umetnost, večmedijske instalacije in interaktivni projekti.

Na razstavi »100+ Vrhunci iz zbirke« je več kot 100 pomembnih umetniških del slovenskih avtoric in avtorjev, med njimi Ivana Kobilca, Ivan Kos, Vlasta Zorko, Maks Kavčič, Rihard Jakopič, Božidar Jakac, Petra Varl, Slavko Tihec, Zora Plešnar, Stojan Kerbler, Zoran Mušič, Dragica Čadež in mnogi drugi.

Razstava obiskovalcu pokaže, kako se je nemirno 20. stoletje odslikavalo v likovni umetnosti, od vstopa v modernizem do njegovega izteka, s posebnim poudarkom na ustvarjalnosti severovzhodne Slovenije.

Umetnostna galerija Maribor vabi, da z obiskom razstave publika potrdi pomen zbirke galerije. Obiskovalci bodo svojo prisotnost lahko zabeležili z obarvanjem enega izmed 10.000 obrisov na velikem plakatu v preddverju galerije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine