13.4 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Makarovičeva se je uštela – s Prešernovo nagrado ne bo nič!

Piše: C. R. 

Ministrstvo za kulturo je danes razposlalo sporočilo za javnost, v katerem demantira poročanja medijev, da naj bi Svetlani Makarovič na prireditvi 7. februarja v Cankarjevem domu Prešernova nagrada, ki jo je leta 2000 javno zavrnila, naposled izročena. Upravni odbor Prešernovega sklada sicer ne vidi zakonske ovire, za vročitev nagrade Makarovičevi, vendar postopek za to ni bil sprožen, ker od nje niso dobili nobene uradne prošnje. Sporočilo za javnost MK je v nadaljevanju: 

“V javnosti so se razširile domneve, da bo ga. Svetlani Makarovič Prešernova nagrada, ki jo je leta 2000 javno zavrnila, izročena na prireditvi 7. februarja v Cankarjevem domu in da program proslave vključuje tudi nastop nagrajenke. Nekateri mediji se pri tem sklicujejo na domnevni dogovor ga. Makarovič z Ministrstvom za kulturo. Takšen dogovor ni mogoč, saj je organizacija uradnega dela proslave in potrditev njenega kulturno-umetniškega programa v izključni pristojnosti Upravnega odbora Prešernovega sklada (UOPS). Ta se bo držal sprejetega scenarija, o tem je obvestil tudi Ministrstvo za kulturo. Scenarij ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke in je pripravljen v skladu z Zakonom o Prešernovi nagradi in Statutom Prešernovega sklada.

Omenjeni zakon določa, da je vsako leto mogoče podeliti največ dve veliki Prešernovi nagradi. Za ponovno podelitev nagrade v primeru predhodne zavrnitve ni pravne podlage, saj omenjeni zakon zavrnitve ne predvideva. Ker pa je ga. Makarovič formalno dobitnica velike Prešernove nagrade za leto 2000, UOPS ne vidi zakonske ovire za vročitev nagrade nagrajenki v skladu s pravilnim postopkom vročitve oz. prevzema, ki pa mora biti pred tem pravno in zakonsko reguliran. Postopek pravne in zakonske regulacije do sedaj ni bil sprožen, saj na UOPS s strani ga. Makarovič do sedaj ni bila naslovljena uradna prošnja za vročitev nagrade. “

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine