7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Macron za obnovo katedrale Notre-Dame v izvirni obliki

Francoski predsednik Emmanuel Macron je opustil načrte, da bi pariško katedralo Notre-Dame, ki jo je lani poškodoval požar, obnovili v sodobnem slogu. Iz Elizejske palače so v četrtek sporočili njegovo odločitev, da se gotsko katedralo iz 12. stoletja rekonstruira kar se da podobno njenemu zadnjem stanju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po požaru, ki je uničil stolp in velik del strehe, je Macron sicer namignil, da bi 93 metrov visoki stolp, ki so ga dodali med restavratorskimi deli v 19. stoletju, lahko nadomestili s sodobno arhitekturo.

Glavni arhitekt katedrale Philippe Villeneuve, katoliški cerkveniki in pretežno konservativni francoski senat so temu nasprotovali, javnomnenjska raziskava pa je takrat pokazala, da ta zamisel ni priljubljena.

Macron se je za obnovo v izvirni obliki odločil v četrtek po posvetovanjih in po mnenju, ki ga je podala francoska nacionalna komisija za arhitekturo in dediščino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik, ki je za dokončanje obnovitvenih del postavil ambiciozen petletni rok, ni želel povzročiti zamud in dodatnih zapletov, so sporočili iz njegovega urada. Namesto tega želi sodelovati s pariškimi mestnimi oblastmi, da bi s sodobno arhitekturo obnovili okolico katedrale.

Vzroka požara, ki je izbruhnil 15. aprila lani, še niso odkrili, vendar so tožilci izključili, da bi šlo za požig.

Delavci trenutno odstranjujejo oder, ki so ga pred požarom postavili okoli strehe za obnovitvena dela na stolpu. Delo je zapleteno, ker se je kovinski oder skrivil in se deloma stopil v plamenih.

Oblasti sicer pravijo, da struktura katedrale ne bo popolnoma varna, dokler ne odstranijo poškodovanega odra, pa tudi, da se obnovitvena dela do takrat ne morejo začeti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine