13.8 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Litovski komorni orkester v Mariboru

Piše: Jože Jan

V petek, 18. marca se bo predstavil v Dvorani Union v Mariboru v sklopu 6. koncerta Orkestrskega cikla 2021/2022 Litovski komorni orkester.

Na sporedu koncerta so I like Schubert Litovskega skladatelja Vidmantasa Bartulisa, Serenada za godalni orkseter v E-duru, op. 22 Antonina Dvoraka, Uvod in Rondo capriccioso za violino in orkester v a-molu Camilla Saint-Saënsa ter Andaluzijska romanca za violino in orkester, op. 22 in Fantazija Carmen za violino in orkester, op. 25 Pabla de Saraseteja.

Litovski komorni orkester je bil ustanovljen leta 1960 na pobudo uglednega dirigenta Sauliusa Sondeckisa in je eden najbolj uslužnih zato, da je ime te majhne baltske države postalo mednarodno prepoznavno. Danes je orkester splošno priznan kot eden najboljših svetovnih komornih orkestrov. Odlikuje ga izjemna koncertna zgodovina, z več kot sto nastopi z Mstislavom Rostropovičem in Jehudijem Menuhinom.

Leta 2008 se je s prihodom Sergeja Krilova na mesto umetniškega vodje in dirigenta orkestru odprlo novo umetniško poglavje, saj je Krilova predanost širjenju repertoarja orkestru generirala več kot dvesto nastopov na svetovnih odrih. Mnogi sodobni skladatelji so orkestru posvetili svoja dela, ki jih je krstno izvedel na največjih svetovnih prizoriščih.

Sergej Krilov je violinist, ki ga je Mstislav Rostropovič označil za »enega izmed petih najboljših svetovnih violinistov«. Dirigent, ki izhaja iz Moskve, se posveča raznoličnemu repertoarju, ki zagotavlja glasbeno fleksibilnost in širokopoteznost orkestra.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine