10.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 maja, 2024

Literarna nagrada Nabokov: Marij Čuk na drugem mestu

Piše: L.K.

Roman Črni obroč oziroma njegov italijanski prevod Fiamme nere je prejel izjemno priznanje. Pisatelj in pesnik Marij Čuk je na prestižni literarni nagradi Nabokov osvojil drugo mesto. Nagrado so podelili v soboto zvečer v občinskem gledališču v Novoliju blizu Lecceja v Apuliji.

Literarna nagrada Nabokov je vsedržavnega italijanskega pomena, tokratna 16. izvedba pa je po udeležbi in ocenjenih delih še posebej razkošna. Čukov Črni obroč v prevodu Martine Clerici je žirijo prepričal s svojo zgodovinsko tematiko in literarno estetsko prodornostjo. Roman o požigu Narodnega doma razkriva temne strani fašizma, ki so italijanski javnosti malo poznane. Prav soočanje s preteklostjo pa lahko po mnenju žirije pomaga pri ustvarjanju boljšega sveta, pri čemer ima književnost središčno vlogo.

To je že tretje priznanje, ki ga italijanski prostor daje Čukovemu romanu in tržaški založbi Mladika. Naj poudarimo, da žirija podeljuje le dve nagradi Nabokov v množici ocenjenih romanov. Priznanje je pomembno tudi za slovensko literaturo nasploh.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine