5.7 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Likovna delavnica v glini ter drugi dogodki JSKD

Piše: Z. P.

Od prvega decembrskega petka, namreč 2. decembra popoldne, do nedelje, 4. decembra, bo v Likovni delavnici JSKD na Beethovnovi 5 potekal tečaj modeliranja v glini, ki jo bo vodila akademska kiparka Dragica Čadež Lapajne.

Na tečaju bodo udeleženci spoznali tehniko izdelave reliefnega portreta, tihožitja in drugih uveljavljenih motivov ter se hkrati poglobili v oblikotvorne značilnosti in tehnične zakonitosti izdelave reliefa v glini. Kiparski vikend je namenjen odraslim, a je primeren tudi za začetnike.

Počastitev zborovskega petja

V soboto, 10. decembra, se obeta finale letošnjih Sozvočenj: osrednji slovenski koncert z izbranimi zbori v počastitev svetovnega dneva zborovskega petja, ki ga v sodelovanju z International Federation for Choral Music (IFCM) organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Na sklepnem koncertu, ki se bo začel ob 18. uri v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji, bodo nastopile zasedbe, ki so na petih regijskih predizborih najbolj prepričljivo predstavile sporede z izvirnimi idejami, manj izvajanimi skladbami in različnimi glasbenimi žanri. Svetovni dan zborovskega petja se sicer z različnimi zborovskimi prireditvami po vsem svetu praznuje že od leta 1990, s čimer vsakič znova pride do izraza osnovni namen tovrstnega petja – poudarjanje solidarnosti, miru in razumevanja.

Vstopnice za koncert je mogoče kupiti na www.mojekarte.si ali uro pred prireditvijo na blagajni Slovenske filharmonije.

Nastopajoči:Mešani pevski zbor Obala Koper, zborovodja Andrej MakorTema: Moja duša je oropana miru – Makor, Klagelieder Mešani pevski zbor Leo Fortis Trebnje, zborovodja Fernando MejiasTema: Narava, veselje in duša Afrike Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj, zborovodja Erik ŠmidTema: Niti življenja v pesmih Rudolfa Maistra Študentski pevski zbor sv. Stanislava, Ljubljana, zborovodkinja Meta Praček PrašnikarTema: Kreacije zvokov človeškega telesaVokalna skupina Evridike, Ljutomer, zborovodkinja Romana RekTema: Nostalgija za 50-imi

Živa po Živi

Potem ko je sredi novembra uspešno potekal Festival plesne ustvarjalnosti mladih Živa, mu bo mesec pozneje, namreč 22. in 23. decembra, sledila Živa po Živi. Plesni četrtek bo ob 17. uri v Praktikumu SVŠGUGL ponudil master class s korejskim plesalcem in koreografom Leejem Junwookom, dan pozneje, v petek, pa si boste lahko ogledali plesno predstavo korejskega plesnega teatra Dodomoov z naslovom Apokalipsa. Predstava plesnega ansambla, katerega ime pomeni »pot dosežemo tako, da iščemo željo po gibanju«, bo na sporedu v petek, 23. decembra ob 20. uri v dvorani Španskih borcev.

Prejemnici naziva Kongresnih ambasadork Slovenije letos tudi Urška Bittner Pipan in Mihela Jagodic

Pretekli mesec, 22. novembra, sta mag. Urška Bittner Pipan, pomočnica direktorja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) za program, in Mihela Jagodic, producentka JSKD za zborovsko glasbo, na slavnostni prireditvi v Stanovski dvorani na Ljubljanskem gradu prejeli naziv Kongresnih ambasadork Slovenije. Bittner Pipan in Jagodic sta častni naziv, ki ga podeljuje sedemčlanska komisija Slovenskega ambasadorskega programa, prejeli na predlog Cankarjevega doma, in sicer zaradi njunega izjemnega angažmaja pri organizaciji mednarodnega festivala zborovskega petja Europa Cantat 2021, ki je v Ljubljani potekal v najtežjih zdravstvenih okoliščinah. Kulturno-izobraževalni dogodek je združil več kot 1.000 udeležencev iz 32 držav in bil eden največjih glasbenih dogodkov v letu 2021 tudi v mednarodnem merilu, s čimer je postal primer dobre prakse tudi zaradi učinkovitih protokolov za omejevanje okužb na množičnih kongresih v času epidemije. Slovenski ambasadorski program je izjemnega pomena za uspeh Slovenije na področju pridobivanja gostovanj in izvedb večjih mednarodnih dogodkov. Gre za strateški partnerski projekt, ki ga je pri Turizmu Ljubljana zasnoval Kongresni urad, in lahko pripomore k nadaljnji internacionalizaciji znanstveno-raziskovalnega potenciala naše države.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine