13.6 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Letos bo 63. Jazz festival Ljubljana

Piše: C. R.

V Cankarjevem domu (CD) in Parku Sveta Evrope bodo od 15. do 18. junija potekali dogodki 63. Jazz festivala Ljubljana. Po napovedih organizatorjev se obeta prvo gostovanje enega največjih umetnikov arabske lutnje in jazzovskega skladatelja Anouarja Brahema v Sloveniji in vrnitev enega najboljših bobnarjev zadnjih desetletij Hamida Drakea.

Hamid Drake bo nastopil v sredo, 15. junija, v Gallusovi dvorani CD s projektom Hamid Drake’s Turiya: Honoring Alice Coltrane, ki ga je sam opisal kot osebno počastitev afroameriške umetnice in duhovne voditeljice Alice Coltrane.

Kot piše na spletni strani 63. jazz festivala Ljubljana, je bila Alice Coltrane (1937-2007) ena največjih in najbolj oboževanih umetnic našega časa. Imela je številne talente: bila je sijajna pianistka in organistka, harfistka, skladateljica, avtorica različnih knjig ter nenazadnje soproga in glasbena sopotnica Johna Coltrana. Po njegovi smrti je sledila lastni umetniški poti, ob izpostavljanju pomena duhovnosti v glasbi, “spiritualnega” jazza, ter osebne poduhovljenosti in meditacije. Po delnem umiku z glasbene scene koncertov in turnej je postala duhovna učiteljica in prevzela ime Swamini Turiya Aparna Sangitananda.

“Alice Coltrane sem kot šestnajstletnik spoznal na koncertu festivala Ravinia v okolici Chicaga. Izmenjala sva si naslov in si pisala. Njena umetnost je vplivala na številne glasbenike in poslušalce, mene pa neizbrisno zaznamovala. Navdahnila me je z duhovno in estetsko odprtostjo, ki jo še vedno skrbno negujem. Ta projekt je moja osebna počastitev velike osebnosti, ki je najstniku omogočila, da stopi na pot odkrivanja, čudenja in iskanja lastnega glasu,” so besede Hamida Drakea navedli v CD.

Anouar Brahem Quartet bo v Gallusovi dvorani nastopil 16. junija. Kot navajajo v CD, bo to prvo gostovanje enega izmed največjih umetnikov arabske lutnje in odličnega jazzovskega skladatelja Anouarja Brahema v Sloveniji. Bahrem se ponaša z obsežno diskografijo. Že skoraj štiri desetletja starodavno tradicijo arabske glasbe umešča v različne kontekste, jo sopostavlja ne le sodobnemu jazzu, temveč tudi prefinjenim harmonijam eruditivne tradicije zahodnega komponiranja in izbranim formam različnih izročil Orienta.

Danes njegova glasba odraža bogate izkušnje, pridobljene ob sodelovanjih z različnimi glasbeniki. Anouar Brahem Quartet je ustanovil leta 2009 za album The Astounding Eyes of Rita. Repertoar novega projekta, s katerim povzema glasbeno snov s samega začetka delovanja, več značilnih tematik kvarteta spaja z nekaterimi s starejših albumov in in novejšimi, kot je Blue Maqams.

Za 18. junij je napovedan nastop Big banda Orkestra Slovenske vojske z Izidorjem Leitingerjem. Zazvenela bo Leitingerjeva jazz suita Ushai.

Mednarodno uveljavljeni slovenski dirigent, instrumentalist, pedagog in skladateljem Leitinger je sedemdelno suito za jazzovski orkester, ki je s pihali, rogovi, tolkali in vokali razširjena zasedba klasičnega big banda, napisal na pobudo Orkestra Slovenske vojske. Krstno je bila izvedena novembra 2018 v CD.

Kot je tedaj povedal skladatelj, se pri ustvarjanju tega dela ni omejeval pri izbiri glasbenega stila in nerad govori o “predalih” v umetnosti. “Obstajata samo dve zvrsti glasbe, takšna, ki se te dotakne in takšna, ki gre skozi ušesa. Ustvarjalnosti sem pustil prost tek in dajal prednost spontanosti, presenečenju in bogatosti zvočne palete, ki jo nudi razširjena zasedba Big banda Orkestra Slovenske vojske,” so tedaj na spletni strani CD navedli njegove besede, poroča STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine