2.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Leta strahot 1. svetovne vojne v knjigi

Ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne in smrti pisatelja Ivana Cankarja je izšla monografija Leta strahote – Slovenci in prva svetovna vojna avtorjev Petre Svoljšak in Gregorja Antoličiča. Knjiga je celosten prikaz obdobja prve vojne, ki ga uokvirjata Cankarjevi črtici.

 

Knjiga prinaša podatke o tem, koliko mož je žrtvoval posamezni del Slovenije, kaj se je dogajalo z dezerterji in kaj se je dogajalo v novinarski sferi, avtorja pa se v knjigi dotakneta tudi položaja žensk med 1.svetovno vojno. Na začetku je Cankarjeva črtica Gospod stotnik, knjigo pa zaključi Kostanj posebne sorte.

Petra Svoljšak je na predstavitvi poudarila, da prva svetovna vojna na Slovenskem sicer nikoli ni bila prepovedana tema, da pa je bila zabrisana, odrinjena in v senci drugih zgodovinskih procesov. Po Antoličičevih besedah je bila zavest o prvi vojni omejena na to, da je potekala na Soški fronti, čeprav je v resnici močno vplivala na vse slovensko prebivalstvo. Po njegovih besedah je najpomembnejši aspekt knjige, da “od zgoraj navzdol poda pogled na celoto”.

Avtorja sta v knjigo zajela obdobje od prvih dni vojne pa do razglasitve Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev. Slovenski prostor je bil v tem času vključen v globalne svetovne procese, zato ne moremo govoriti o dogajanju lokalnega pomena. “Ne bi bilo beguncev, živilskih kart, te dinamike med mesti in podeželjem, če je ne bi ustvaril globalni proces, ki se je imenoval 1. svetovna vojna,” je zapisala avtoriica v knjigi.

Zgodovinar Andrej Rahten je o knjigi zapisal, da sta v njej združila moči odlična poznavalca tematike. Glede na to, da je Petra Svoljšak avtorica številnih standardnih študij o slovenskem doživljanju prve svetovne vojne, Antoličič pa v zadnjih letih orje ledino na nekaterih manj znanih raziskovalnih področjih, med drugim o poveljstvu jugozahodne fronte v Mariboru, je njuno sodelovanje že samo po sebi dobro napotilo k branju. Knjiga je izšla pri Cankarjevi založbii.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine