6.1 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

La doctora, razstava o življenju in delu dr. Branislave sušnik

Piše: Jože Jan

V Slovenskem etnografskem muzeju je do konca leta odprta za ogled razstava »La Doctora«, ki prikazuje življenje in delo slovenske znanstvenice in antropologinje Branislave Sušnik.

Dr. Branislavo Sušnik je zgodovinska usoda ob koncu 2. svetovne vojne pahnila v novo, povsem drugačno kulturno okolje Paragvaja, kjer je bila vrsto let direktorica Etnografskega muzeja v glavnem mestu Asunción. V Paragvaju je bila tako pomembna osebnost, da so po njej imenovali ulico, v Sloveniji pa jo spoznavamo šele v zadnjih letih.

Dr. Branislava Sušnik je imela mnogotere darove, ki jih je združila v okviru muzeologije, znanstveno-raziskovalnega in pedagoškega dela v južnoameriški državi Paragvaj.

Razstava predstavi ključna dela antropologinje in njene odprave med staroselska ljudstva, katerim je namenila največ raziskovalne pozornosti.

Razstava je razdeljena v štiri vsebinske ambiente: Branislava Sušnik: od Medvod do Asuncióna; Staroselske kulture Chaca; Staroselske kulture vzhodnega Paragvaja; Paragvaj. Predstavljeni so studijski posnetki muzejskih predmetov, ki jih je Branislava Sušnik zbrala na svojih terenskih odpravah in so del zbirk Etnografskega muzeja Andrés Barbero v Asunciónu, njene avtorske terenske fotografije, obsežno dokumentarno gradivo in knjižne izdaje njenih del.

Razstavo je pripravil Slovenski etnografski muzej v sodelovanju z Etnografskim muzejem Andrés Barbero, v katerem je dr. Branislava Sušnik vse do konca svojega življenja delala in bila  njegova dolgoletna direktorica.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine