7.6 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Kulturni minister Simoniti v intervjuju za RTV: “Stranki Levica in SD sta zame nazadnjaški stranki”

Piše: Luka Perš

Minister za kulturo Vasko Simoniti se je v intervjuju z voditeljem Igorjem Pirkovičem kritično lotil zadnjih političnih akcij leve opozicije KUL na področju kulture. Njihove vzorce delovanja pa je primerjal z delovanjem v totalitarističnih sistemih. “Ljudje iz preteklosti demokracije ne prenesejo. Danes je še huje. Ovaduštvo v Bruslju postaja hit levice doma. V tujini se za stvari malokdo zmeni, doma pa ustvarjajo moteče vzdušje,” je zatrdil Simoniti.

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je eden najbolj osovraženih ministrov v osrednjih medijih. Njegovo ministrstvo je žrtev politikantskih protestov kulturnikov, ki se vedno znajdejo na cesti, ko je na oblasti desna vlada. S pomočjo dominantnih medijih izvažajo umetne afere o diktaturi in koncu medijske svobode v evropske institucije in evropske medije. A se je izkazalo, da gre le za podli politikantski boj leve opozicije in z njo povezana civilno-kulturne sfere v Sloveniji.

Na vse očitke je konkretno kulturni minister Simoniti odgovoril v oddaji Na tretjem z voditeljem Igorjem Pirkovičem na RTV Slovenija. Tako je opozoril, da je slovenski problem vzdrževanje nenehnega razkola. To ponazori s primerom ustavne obtožbe. Vzdrževanje takšnega stanja se mu zdi bolno. To je ponazoril s dvema spomenikoma, ki sta postavljena s dvema različnima sporočiloma. ” Eden k revoluciji, ki nagovarja k nasilju, drugi k spravi, ki nagovarja miru. In to je temeljni slovenski problem,” je polemiziral Simoniti.

 

Levičarsko ideologijo zavrnil eden največjih ameriških liberalnih mislecev Noam Chomsky
V intervjuju z Jožetom Možino je strokovnjak za politični marketing Sebastjan Jeretič izpostavil, da je levi politični pol žrtev radikalizacije in s tem odganja zmerne pripadnike levice. Enako je na to težavo opozoril Simoniti. Izpostavil je, da se je v Združenih državah Amerike stran od radikalnih levih političnih idej obrnil eden največjih ameriških intelektualcev Noam Chomsky.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je opozoril, da se je v začetku mandata soočil z veliko prispelimi vlogami samozaposlenih v kulturi. Vendar je nova ekipa hitro uredila, da so bile obrazložitve odobrenih vlog so bile šibke, slabe ” in neprimerne, take za prvi razred osnovne šole ali pa jih sploh ni bilo. Uradniki so bili vajeni pisati petvrstične obrazložitve”.

 

Slovensko javnost je vznemirilo poročilo ameriškega zunanjega ministrstva. Večinski mediji so ga predstavljali kot za vlado obremenilnega, češ da je v Sloveniji z medijsko krajino  vse narobe. A se je hitro izkazalo, da temu ni tako. Minister je povedal, da so v Sloveniji zamolčali, da je bilo v poročilo tudi povedano, da je medijska svoboda neokrnjena, da se vlada ne vtika v uredniško politiko posameznih medijev.

Socialni demokrati in Levica sta za Simonitija protievropski in nazadnjaški stranki
Sedanja vlada se sooča z nenehnimi kritiki, da je avtoritarna. Vendar kot vse slovenske vlade do zdaj tudi aktualna spoštuje zaveze iz Lizbonske pogodbe. Žalosti ga, da Slovenijo poleg Poljske in Madžarske uvrščajo na črni seznam, ne glede da so vse to demokratične države. Zato ga čudi, da o nedemokratičnosti govorijo tisti, ki so jo sami v preteklosti podpirali. Za primer je navedel program Levice, “ki govori o nacionalizaciji in razlastitvi bogatega kmečkega  prebivalstva”.

 

Prav obe stranki, SD in Levico je Simoniti poimenoval za nazadnjaški. Obe se v javnosti predstavljata za progresivni stranki, a sta po mnenju Simonitija izrazito nazadnjaški. Po eni strani se predstavljata za napredni in zagovarjata pravice za družbene skupine, a so bili prav njihovi predstavniki v kulturi najbolj nasilni na nezakonitih kolesarskih protestih. Slovenski mirni kulturniki pa si predstavljajo dialog z aktualnim vodstvom na način, da postavijo šolske klopi in jih prelijejo z rdečo barvo.

Dotaknil se je tudi interpelacije. Sam je proces doživel enako kot v prvem mandatu, ko je ravno tako trajala dva dni. Dodal je, da je kultura za vsak narod pomembna. V času interpelacije so v opoziciji trdili, da Simoniti izvaja kulturni genocid in da je sovražnik kulture. Za njega so bila te navedbe žaljive in nesramne. Kljub temu, da hočejo dominantni mediji ustvariti videz, da je kultura v krizi, je resnica popolnoma drugačna. Veliko kulturnih delavcev se noče izpostavljati in so razumevajoči v aktualni zdravstveni krizi. “Radi bi podružbili kulturo, kar pa oni razumejo tako, da zavzamejo položaje. Razdeljevali bi denar in igrali socialne korektive, izgovarjali pa bi se na umetnost in kulturo. Čutijo, da se jih odriva od korita, ki je napajališče neodgovornih ljudi,” je dodal kulturni minister dr. Vasko Simoniti.

Celotni intervju si lahko ogledate TUKAJ.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine