3.9 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Kulturni forum SDS: Kulturo, slovenstvo ter nacionalno identiteto je TREBA ohranjati in varovati

Na gradu Komenda na Polzeli je z naslovom »Kultura, slovenstvo, nacionalna identiteta« potekal prvi v nizu dogodkov s katerim se bo obeležilo in počastilo Cankarjevo leto. Organizator pogovora je bil Kulturni forum SDS. Na pogovoru so sodelovali predsednik Kulturnega foruma SDS Damjan Damjanovič, kulturni minister Republike Slovenije Dejan Prešiček in direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Marko Repnik.

 

Beseda kultura izhaja iz latinske besede culture, ki pomeni gojiti. Vsi trije sogovorniki so imeli nekaj skupnega, in to je gojenje ljubezni do kulture. Kultura je tudi tisto, kar goji in gradi slovensko identiteto ter krepi slovenstvo. Nacionalna zavest in identiteta sta varovalo narodnega obstoja v tem globaliziranem svetu. Damjan Damjanovič je povedal, da Kulturni forum SDS želi s takšnimi akcijami pomagati ministrstvu pri širjenju ideje, da je kultura tista, ki tvori družbo. Kulturo je označil kot največjega promotorja slovenstva in ob tem dodal, da se kljub 27 letni samostojnosti lovimo z nacionalno identiteto s čimer ne znamo izkazati ponosa, da smo Slovenci. Dodal je, da “bo kultura dala našim otrokom samozavest”. Minister za kulturo Dejan Presiček je prav tako bil mnenja, da imamo Slovenci težavo “se opredelit kot Slovenec, biti ponosen” in dodal, da je to težko razumljivo, saj imamo veliko sposobnih ljudi v kulturi, športu, znanosti, gospodarstvu, skratka vseh področjih. Marko Repnik je sogovornika dopolnil, da smo ponosni in enotni samo takrat, ko gojimo uspehe nato pa vse hitro pozabimo. Zato je bil mnenja, da “je potrebno slovensko kulturno dediščino zaščititi na vseh področjih.”

Izraz kultura pa se ne nanaša zgolj na umetnost in znanost ampak tudi na moralni sistem, kako se vesti in navade izbranih inteligentnih entitet. Kultura se od posameznika do posameznika razlikuje, zato kultura predvideva strpnost ter spoštljivost. Biti spoštljivi, a ob vsej tej multikulturnosti ne smemo pozabiti na lastno identiteto, saj se lahko kot majhen narod skozi leta izgubimo. Naši predniki so se borili za slovensko kulturo in nenazadnje tudi za slovensko osamosvojitev. Naša “nacionalna identiteta je povezana s teritorijem, ki smo ga osvojili”, je bil mnenja predsednik Kulturnega foruma SDS in velika škoda bi bila to izgubiti.

Ob koncu dogodka je spregovoril župan občine Polzela Jože Kužnik, ki je ponosen na nivo kulture, ki ga primorejo v  občini. Za to se je zahvalil kulturnima društvoma Andraž in Polzela ter dodal, da jim marsikdo zavida njihov kulturni status.

Krščanski forum SDS je z dogodkom počastil spomin na Ivana Cankarja, saj bo v letu 2018 minilo sto leto od smrti pisatelja, politika in esejista. Cankar je že za čas svojega življenja, kakor tudi po smrti obveljal za osrednjo osebnost tako slovenske proze kot dramatike v prvi polovici prejšnjega stoletja, z nekaterimi svojimi spisi in nastopi pa je pomembno zaznamoval tudi politično dogajanje vse do osamosvojitve Slovenije in na svoj način ga še danes tudi s takšnimi mislimi. “Lahko bi hodil brez roke, brez očesa, da celo brez nosa bi se dalo živeti … A kadar človek nima prepričanja, tedaj je samo še senca brez telesa, knjiga brez vsebine …”

slika

slika

slika

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine