13.3 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Kulturni dom Gorica danes praznuje 40-letnico delovanja

Piše: C. R.

Kulturni dom v Gorici je slovesno odprl svoja vrata pred 40 leti. Svojemu namenu je bil predan z željo, da bi postal središče kulturnega dogajanja v mestu, kjer bi se zbirala celotna slovenska narodna skupnost z Goriške. Ob letošnji obletnici so kljub pandemiji pripravili nekaj prireditev, prva je danes odprta razstava Rokovanje kultur.

Z odprtjem kulturnega doma se je pričelo “novo obdobje kulturnega izražanja slovenske prisotnosti na tem območju. Uresničil se je pol stoletja dolg sen, da bi imeli po razlastitvi Trgovskega doma v obdobju fašističnega nasilja ponovno lastni kulturni hram. Istočasno se je začela razvijati tudi vizija, da bi postal tudi križišče kulturne ustvarjalnosti vseh treh narodov, ki se srečujejo v tem mestu: slovenskega, italijanskega in furlanskega”, je v sporočilu ob današnji novinarski konferenci zapisal predsednik Kulturnega doma Igor Komel.

Kulturni dom se je dostojno usidral v goriško – posoško okolje kot eden izmed stebrov goriškega kulturnega in čezmejnega dogajanja. Utrjeval se je kot slovenski kulturni hram, istočasno pa tudi kot hiša sožitja Slovencev, Italijanov in Furlanov v Posočju, je poudaril Komel.

Omenjena zasnova z jasno vizijo v prihodnost je omogočila, da se kulturni dom še danes razvija kot kulturno središče in laboratorij sožitja, hkrati pa utrjuje samozavest goriških Slovencev. Kot poudarja Komel, so njihova prizadevanja “tudi čezmejne narave, saj s spodbujanjem stikov med Gorico in Novo Gorico ter povezovanjem matice z zamejstvom, kulturni dom vseskozi orje ledino odprte meje ter ustvarja brezmejni goriški prostor. Poleg tega si še v naprej prizadevamo, da bi se dokončno razblinila trenja iz polpretekle zgodovine, ki so ustvarila sovraštvo in nestrpnost med tu živečimi ljudmi.”

V goriškem Kulturnem domu vsako leto pripravijo več kot 200 kulturnih prireditev in okrog 150 športnih dogodkov. Ti številki sta bili sicer lani precej nižji, saj je bil dlje časa zaprt zaradi pandemije, poroča STA.

Danes so 40-letnico počastili z odprtjem skupinske razstavo z naslovom Rokovanje kultur – La cultura in una stretta di mano – Culture in t’une strete di man. Na njej sodeluje več kot 60 likovnih umetnikov, ki so v 40 letih poklonili svoja dela v dar goriškemu kulturnemu domu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine