3.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Kultna ameriška drama Tennesseeja Williamsa »Mačka na vroči pločevinasti strehi« v Mariboru

Piše: Jože Jan

V petek, 6. Decembra ob 19.00 bo v Stari dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor predstava drame »Mačka na vroči pločevinasti strehi«.

Kultna ameriška drama, za katero je Tennessee Williams prejel Pulitzerjevo nagrado, velja za eno najboljših dram 20. stoletja.

Dramaturg uprizoritve Vili Ravnjak je o Tennesseeju Williamsu povedal, da je »mojster dramske forme, pisec briljantnih dialogov, predvsem pa izjemno pronicljiv upodabljavec kompliciranih človeških usod in čustveno nabitih življenjskih situacij. Izjemno sugestivno in suvereno upodablja svet primarnih človeških strasti, globoko zaraščenih v telesa dramskih oseb.«  O drami pa je izjavil, da prikazuje egoizem primarnih instinktov (pohlep, čustveno posedovalnost in telesno spolno slo), ki so brezobzirni in surovi. Ker pa se udejanjajo v okviru navidezno urejenega in kultiviranega sveta, se izražajo na prikrit način. Williamsova drama govori o neiskrenosti, o zlagani vljudnosti, navidezni prijaznosti kot osnovi za toksičnost nekega družinskega okolja.

Predstave režira Jan Krmelj, eden od vidnejših predstavnikov najmlajše generacije režiserjev. O drami pojasni, da »v družinskih članih dejstvo, da bo oče umrl, prebudi preživitveni mehanizem, boj za dediščino; družina je res v nekakšni areni, kjer je boj za preživetje egoističen boj, tukaj želi vsak imeti vse, vsak je sam proti ostalim.«

Predstave se bodo ponovile tudi 7, 11. (v gledališču Park v Murski Soboti), 13. in 14. januarja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine