16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Kristjani po 40-dnevnem postu začenjamo velikonočno tridnevje; letos je krizmena maša prestavljena na čas, ko bo epidemija koronavirusa končana

Za kristjane po vsem svetu se danes zvečer končuje 40-dnevni post in začenja velikonočno tridnevje, ki bo vrhunec doseglo v nedeljo na veliko noč. Na veliki četrtek dopoldne običajno potekajo krizmene maše, ki pa jih letos zaradi epidemije ne bo, okrnjene bodo tudi večerne maše, ki bodo potekale brez fizične navzočnosti vernikov.

 Krizmene maše, na katerih duhovniki obnovijo duhovniške zaobljube, po tradiciji potekajo na veliki četrtek dopoldne, na njih pa škofje posvetijo oljčno olje v sveto krizmo, ki jo nato čez leto uporabljajo za krste in birmo. Letos je krizmena maša prestavljena na čas, ko bo epidemija koronavirusa končana.

Pri večernih mašah na veliki četrtek se kristjani spominjajo Jezusove zadnje večerje z apostoli. Pri tem obnovijo obred, ko je Jezus svojim učencem umil noge. Letos bodo po navodilih, ki so jih izdali slovenski škofje, duhovniki večerno mašo obhajali ob 18. uri v zaprtih cerkvah brez fizične navzočnosti vernikov. Umivanje nog bodo opustili. Verniki pa bodo lahko maši med drugim prisluhnili na Radiu Ognjišče. Ob 18. uri jo bo vodil murskosoboški škof Peter Štumpf.

Papež Frančišek bo večerno mašo vodil v baziliki svetega Petra brez navzočnosti vernikov, odpovedali so tudi tradicionalno umivanje nog.

Pri evangeličanih, ki veliko noč praznujejo na isti dan kot katoličani, na veliki četrtek ne pripravljajo bogoslužij, saj evharistijo razumejo bolj na simbolni ravni. Pravoslavni verniki pa bodo letos veliko noč zaradi uporabe drugačnega koledarja praznovali 19. aprila.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je na sredini novinarski konferenci vlade vernike pozval, naj med velikonočnimi prazniki ostanejo doma in s tem pripomorejo k zajezitvi epidemije ter manjši obremenitvi zdravstva.

Vernike je povabil, da spremljajo maše in blagoslove preko televizije, radia in spleta, otrokom in vnukom pa razložijo pomen velikonočnih praznikov. Čas epidemije naj namenijo tudi molitvi in branju Svetega pisma. Podobno je vernike pozval škof evangeličanske cerkve Leon Novak.

Zadnje novice

Sorodne vsebine