8.7 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Kristjani in politika – Aktualno z nadškofom Stresom

Kristjani se prepoznamo po tem, da svoje osebno in družbeno življenje urejamo v skladu z Jezusovim naukom. Spoštovanje materinstva, očetovstva in slovenske tradicije so osnovne drže slovenskih katoličanov, ki v javnosti širijo veselje do družinskega življenja ter spoštovanje do življenja od spočetja do naravne smrti.

Zato potiskanje kristjanov na obrobje slovenske družbe in vero v skrito zasebnost, ki se kljub osamosvojitvi ni prenehalo, v sodobni družbi nima mesta.

V zadnjih letih smo bili priče načrtnemu zapostavljanju kristjanov v družbi. Spomnimo na zažig križa v Strunjanu, pa na Marijo s podgano v naročju, na diskriminacijo otrok katoličanov in kazensko ovadbo proti spletnemu portalu 24kul.si. A razen nekaj protestnih zapisov posameznikov in organizacij glasu kristjanov skoraj ni bilo slišati. Ali smo kristjani pristali na svojo izločenost iz družbenega in političnega življenja?

Nedavne volitve s premajhno volilno udeležbo pričajo, da kristjani (še) nismo dali vsega od sebe, da bi Slovenijo ohranili za naše otroke in vnuke.

Joseph Ratzinger, upokojeni papež Benedikt XVI., uči, da predstavlja krščanstvo s svojo etično držo nepogrešljiv vidik političnega življenja demokratične družbe.

Je v sodobni Sloveniji, njeni politiki potreben krščanski odnos do demografije, spoštovanja življenja od spočetja do naravne smrti in drugih ključnih vprašanj sodobne družbe? Na prvi pogled se zdi, kako da temu ni tako, volilni kapital 70 % katoličanov pa je razdeljen in razpršen, kar so pokazale tudi zadnje volitve.

Ali smo kristjani na Slovenskem odrinjeni na rob družbenega in političnega življenja, smo spregovorili z upokojenim ljubljanskim nadškofom msgr. Antonom Stresom, rektorjem Katoliškega inštituta, ki je nad takšnim pojavom zaskrbljen.

A to je, kot je dodal, v nasprotju z demokratičnimi standardi in slovensko ustavo, ki zagotavlja pravico do izražanja in združevanja ne glede na nazorska in verska prepričanja.

Vsem slovenskim kristjanom in ljudem dobre volje v oddaji Aktualno z nadškofom Antonom Stresom in Janezom Pavlom II. sporočamo: korajža velja!

Vabljeni k ogledu oddaje na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=2D4sRRRhOKY

Franci Donko

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine