7.9 C
Ljubljana
četrtek, 28 marca, 2024

Koroški pisatelj Florjan Lipuš dobil visoko odlikovanje

Piše: L. K. 

Slovenski pisatelj z avstrijske Koroške Florijan Lipuš je prejel Veliki zlati častni znak dežele Koroške, ob čemer mu Narodni svet koroških Slovencev iskreno čestita.

Florjan Lipuš je edinstven pisatelj, velikan slovenske besede, literarna osebnost, ki se ne rodi vsak dan, so zapisali pri NSKS, Peter Handke je večkrat poudaril, da si je Florjan Lipuš zaslužil Nobelovo nagrado za književnost. Roman »Boštjanov let«, ki ga je mojstrsko prevedel Hanzi Strutz za založbo Wieser, je označil za eno najlepših ljubezenskih zgodb v svetovni književnosti.

Frankfurter Rundschau je o tem delu zapisal: »Takšnega romana še niste brali!« Lipuš je ustvaril svoj zgoščeni besednjak, svoj ritem in nekako tudi svoj jezik. Koroški Slovenci so na to ponosni, predvsem pa so mu zelo hvaležni! Povsem neodvisno od tega, sicer pa istočasno, med odlikovanjem Koroške dežele in nedavno podelitvijo častnega doktorata Univerze v Celovcu Florijanu Lipušu, je na univerzi v Celovcu prišlo do ukinitve magistrskega študija slavistike. Ko je Lipuš izrekel zdaj že legendarni stavek: »Z jezikom smo ali nismo«, je s tem mislil na govorjeni in pisni jezik, z vidika slovenske narodne skupnosti pa tudi na možnost učenja slovenščine od vrtca do magistrskega študija, so zapisali pri NSKS in obžalujejo, da te možnosti na Alpe Jadranski univerzi v Celovcu ni več.

Ob prejemu Velikega zlatega častnega znaka dežele Koroške Florjanu Lipušu čestita tudi tednik Demokracija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine