12.9 C
Ljubljana
sreda, 8 maja, 2024

Koncertni večer »Med vzhodom in zahodom« v Domžalah

Piše: Jože Jan

V torek, 18. januarja ob 20.00 bo v Kulturnem društvu Franca Bernika v Domžalah koncertni večer »Med vzhodom in zahodom«. Nastopili bodo Mairead Hickey (violina), Mate Bekavac (klarinet) in Per Rundberg (klavir). Na koncertnem večeru bodo izvedli dela skladateljev, kot so Mozart, Khachaturian, Milhaud in Schoenfield.

Mate Bekavac je tako opisal skladbe, ki jih bodo izvajali na koncertu: »Tokrat vam ponujamo »brezmejen program«, kjer si je vzhod postregel s klasičnimi oblikami, zahod pa je povzel vzhodnjaške začimbe. Glasba brez meja kot eklektični eliksir

Slavna irska violinistka Mairead Hickey je cenjena zaradi očarljivega izraza, visokega tona in neustrašne virtuoznosti. Začela je igrati violino pri treh letih. Od leta 2003 do 1024 je študirala na glasbeni šoli CIT Cork na Irskem. Leta 2020 je diplomirala z magisterijem iz performansa na Akademiji Kronberg. Udeležila se je raznih mojstrskih tečajev. Mairead igra tudi tradicionalno irsko glasbo in je osvojila osem svetovnih nagrad z igranjem irskih gosli. Poleg nagrad na priznanih irskih tekmovanjih je osvojila tretjo nagrado in posebno nagrado za najboljšo interpretacijo na mednarodnem tekmovanju Louis Spohr 2016 in prvo nagrado na Violinskem tekmovanju Jeunesses Musicales v Romuniji leta 2012. Leta 2017 je prejela posebno nagrado na mednarodnem glasbenem tekmovanju Berliner in na mednarodnem glasbenem tekmovanju Manhattan.

Mate Bekavac je z učenjem klarineta pričel v Ljubljani, kasneje pa nadaljeval v Grazu. Pri 18. letih je zaključil magistrski študij na salzburškem Mozarteumu. Po Salzburgu je študij nadaljeval na prestižni ustanovi Juilliard School v New Yorku in potem na Pariškem nacionalnem konservatoriju. Prejel je številne nagrade doma in po svetu, med drugimi nagrade Mozarteum, slavnega Mozartovega festivala v Salzburgu (1992), posebno nagrado žirije na Evrovizijskem tekmovanju v Varšavi (1994), Grand prix Yamaha tekmovanja na Dunaju (1994) in prve nagrade tekmovanj v Lizboni (1994), Sevilji (1995) in Beogradu (1997). Je tudi nagrajenec Prešernovega sklada. Od leta 2011 je umetniški vodja glasbenega abonmaja v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. Od januarja 2020 je tudi umetniški vodja orkestra Slovenske filharmonije.

Per Rundberg je koncertni pianist, ki redno nastopa po vsem svetu. Kot 15-letnik je bil sprejet na The Yehudi Menuhin School. Sledil je študij na Mozarteumu v Salzburgu in na Kraljevi glasbeni akademiji v Stockholmu. Igral je na številnih pomembnih svetovnih festivalih ter izdal več zgoščenk.

 

Priporočljivo je, da se pri organizatorju dogodka pozanimate, ali je glede na zadnje ukrepe za preprečevanje Covid-19 prišlo do kakšnih sprememb te predstave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine