8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Koncertni cikel Glasba z vrtov svetega Frančiška

V torek, 8. maja 2018 bo v dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica zazvenela glasba prvega koncerta XXIV. sezone cikla Glasba z vrtov svetega Frančiška, ki ga Kulturni dom Nova Gorica ob podpori Mestne občine Nova Gorica prireja v sodelovanju s Frančiškanskim samostanom Kostanjevica. Vsi koncerti bodo v dvorani Frančiškanskega samostana, razen zadnjega, ki bo v cerkvi. Vstop je prost, prostovoljni prispevki so namenjeni vzdrževanju samostana. Vabljeni!

V mesecu maju in juniju bo v prijetnem okolju Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici ponovno odmevala Glasba z vrtov svetega Frančiška. Duhovno moč tega izjemnega kulturnozgodovinskega bisera, ki se dviguje na markantni točki nad Novo Gorico in se obenem spogleduje s sosednjo Gorico, želimo oplemenititi še z glasbo. V sedmih izbranih glasbenih večerih bomo nadaljevali vsebinsko usmeritev, ki smo jo začrtali že v prejšnjih sezonah in je bila z navdušenjem sprejeta tako pri našem zvestem občinstvu kot pri glasbenikih. Še nadalje bomo predstavljali slovensko in ožje goriško, zamejsko in italijansko glasbeno ustvarjalnost ter poustvarjalnost. Priložnost bodo dobili že uveljavljeni domači in italijanski glasbeniki, predvsem pa mladi glasbeni talenti, zlasti tisti z naših »goriških vrtov« z obeh strani meje, ki se šele uveljavljajo in si utirajo pot na koncertne odre.

Ta glasbeni cikel, ki bo že 24. sezono potekal predvsem v duhu izmenjav glasbenikov in glasbe tega skupnega goriškega prostora, bo tako priložnost za ohranjanje in promocijo glasbene dediščine zgodovinsko povezanih mest Nove Gorice in Gorice ter za druženje ljudi na tem posebnem območju, kjer se stikajo različni narodi in prepletajo različne kulture.

Letošnji cikel Glasbe z vrtov svetega Frančiška sodi v sklop praznovanja Škrabčevega leta 2018, ki ga obeležuje Frančiškanski samostan Kostanjevica v Novi Gorici. Obhajanje 100-letnice smrti patra Stanislava Škrabca je časovno umeščeno med 7. januar 2018 (spominski dan 174-letnice rojstva p. S. Škrabca) in 6. oktober 2018 (spominski dan 100-letnice njegove smrti), ko se bo s slavnostno zaključno prireditvijo sklenilo prav v naši veliki dvorani.

Program 24. sezone v letu 2018

Torek, 8. maj 2018, ob 20. Uri
Klavirski trio Rupnik
Manca Rupnik, violina
Nejc Rupnik, violončelo
Anže Rupnik, klavir

Trio je prejel 1. nagrado na Državnem tekmovanju TEMSIG 2017.

Torek, 15. maj 2018, ob 18. Uri
Glasbeni biseri
Koncert v sodelovanju z Zvezo primorskih glasbenih šol.

 

Ponedeljek, 21. maj 2018, ob 20. Uri
Trio Adore
Ana Černic, flavta
Doris Kodelja, flavta
Eva Slokar, kitara

 

Torek, 29. maj 2018, ob 20. Uri
Glasbeni dialogi
Nastopajo:
solisti in komorne skupine SCGV Emil Komel in Arsatelier.

 

Torek, 5. junij 2018, ob 20. Uri
Veronika Brecelj, violina
Dorottya Standi, violončelo
Jose Andres Navarro, klavir

 

Četrtek, 14. junij 2018, ob 20. Uri
Guštiranje glasbe in poezije
Prepletanje avtorske glasbe Anžeta Vrabca in poezije primorskih ustvarjalcev
Glasbeno društvo NOVA z gosti in Goriški literarni klub GOvoRICA.

 

Torek, 19. junij 2018, ob 20. Uri
Komorni zbor Dekor
Petra Grassi, dirigentka
Koncert bo v cerkvi.

 

Vabljeni v spomladanski objem Glasbe z vrtov sv. Frančiška!

Zadnje novice

Sorodne vsebine