3.3 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

»Koncertni atelje« Društva slovenskih skladateljev

Piše: Jože Jan

V sredo, 20. aprila ob 19.30 bo v Viteški dvorani Križank »Koncertni atelje« Društva slovenskih skladateljev v sklopu 36. Slovenskih glasbenih dnevov. Predstavila se bosta Franc Kosem na trobenti in Jože Bogolin na tolkalih. Ob 19. uri bo potekal predkoncertni pogovor z avtorji in izvajalci. Moderatorka pogovora bo Nina Šenk.

Letos bodo na programu Koncertnega ateljeja tri krstne izvedbe kompozicij za trobento in tolkala avtorjev mlade generacije: Leona Firšta (Hit it!), Tilna Lebarja (Limen III) in Tadeje Vulc (Utrinki). Poleg novitet bodo na sporedu še skladbe Mateja Bonina, Daneta Škerla, Bretta Deana in Giacinta Scelsija.

Koncertni atelje je vedno znova izziv interpretom pri poustvarjanju novih zvočnih rešitev: tokrat sta ga sprejela mednarodno uveljavljena virtuoza Franc Kosem na trobenti in Jože Bogolin, član odmevnega tolkalnega dua Drumartica.

Društvo slovenskih skladateljev je prostovoljno strokovno združenje skladateljev in muzikologov. Ustanovljeno je bilo leta 1945 in od tedaj slovenskim ustvarjalcem odpira nove možnosti. Sprva je Društvo slovenskih skladateljev srbelo za izvajanje novonastalih del, od leta 1954 pa je z ustanovitvijo založniške hiše Edicije DSS svoje delovanje razširilo na področje založništva. Društvo slovenskih skladateljev šteje nad sto članov iz Slovenije in tujine. V okvirju društva delujejo sekcije s področij različnih glasbenih zvrsti: Sekcija za sakralno glasbo, Klub mladih skladateljev, Sekcija za jazz in zabavno glasbo, Sekcija za zborovsko glasbo, Sekcija za didaktično glasbo in Sekcija za elektroakustično glasbo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine